Szombathely

2014.08.11. 10:11

Iskolát épít az egyház Szombathelyen

Szombathely - Délelőtt elhelyezték egy 24 tantermes katolikus iskolának és óvodának az alapkövét. Az ünnepi beszédet Balog Zoltán miniszter mondta. Nem új intézmény nyílik meg jövő szeptembertől, az iskolaépítés a Brenner János Általános iskola és Gimnázium isnfrastrukturális fejlesztése.

Némethy Mária

2015. szeptember 1-én már egy új helyen, új épületegyüttesben,  a szalézi templom mögött kezdi meg a tanévet a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium. A 24 tantermes, 8 ezer 300 négyzetméteres, nagyon korszerű intézmény pályázati pénzből épül. Benne a tornacsarnok csaknem 1350 négyzetméteres lesz, így lehetőség nyílik a  mindennapos testnevelésre. A Szombathelyi Egyházmegye saját forrásból újítja fel a létesítményhez tartozó volt Szalézi Kollégiumot, amelyben az iskola működéséhez szükséges termeket helyeznek majd el,  a Hollán Ernő utcai mai iskola helyén pedig két csoportos, 40 fő befogadására alkalmas óvodát alakítanak ki.

Már elkezdődtek a földmunkák az új iskolaépület építésénél, hatalmas darukat lát az arrajáró a szalézi templom mögött. Nagy képünk még a munkák megkezdése előtt mutatja a majdani iskola helyét..

- Nagy öröm, hogy ma itt vagyunk, de egy kicsit úgy érzem magam, mint a mesebeli szegénylegény, aki nagyon sok küzdelmen megy át, amíg elnyeri a királykisasszony kezét. Nagyon sok akadállyal kellett megküzdenünk, amíg idáig eljutottunk, de a miniszter úr a kezdetektől támogatta, segítette elképzeléseink megvalósulását - hallottuk  dr. Veres András szombathelyi megyés püspöktől, aki délelőtt megnyitotta  a Szombathelyi Egyházmegye 24 tantermes iskolájának, óvodájának alapkőletételi ünnepségét. Kifejezte azt a reményét, hogy egy év múlva áll majd itt az új egyházi intézmény, ami azért is külön öröm, mert sportcsarnok is épül.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy régi mondással kezdte avatóbeszédét:

-  Keresztény konszenzus szerint a gyermek Isten ajándéka, az iskolák pedig az egyház virágoskertjei.

Történelmi visszapillantásában elmondta: több ezer éves tapasztalat segíti az egyházat a gyermekek nevelésében, oktatásában. A mára vonatkozó adatokat is említett: ma Magyarországon 215 ezer gyermeket bíznak a szülők egyházi intézményekre, ezeknek a száma 2010-ben 400 volt, ma viszont már ezer intézményt tartanak fenn az egyházak.

Balog Zoltán miniszter,  mondta tegnap az alapkőletételi ünnepségen a beszédet. Fotó: Merklin Tímea, Zergi Borbála

- Az igazi siker: jól élni tanítani, mert erre van ma szükség - hangsúlyozta a miniszter, aki ezután kifejtette, mit ért  "jól" alatt: -  Ez jelenti azt, hogy nemesebben éljünk, azt is, hogy szociálisan jobban éljünk, és ezen túl örömmel, szabadon élve  töltsük el életünket.

Ezután szólt arról, hogy 2016 Szent Márton éve lesz, majd arról is: Magyarországon Vas megye élen jár az erkölcstan és hittan beíratások számában.

Az ünnepség azzal folytatódott, hogy  egy időkapszulában elhelyezték az iskola alapító levelét - amelyet aláírtak az ünnepség résztvevői: a püspökön, miniszteren túl Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester,  a tervező és a kivitelező cégek vezetői is -, elhelyeztek benne egy számítógépes adathordozót a leendő intézmény terveivel, valamint mai pénzérméket is.

Végül dr. Veres András megyés püspük megáldotta az intézmény helyét, az alapkövét. Az alapkő elhelyezési ünnepség, amelyen a Brenner  iskola diákjai működtek közre, a Szózattal ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!