Körmend

2014.08.11. 17:45

Az I. világháborúra emlékeztek - Több mint ezer helyi katona vonult be, majd ment a harctérre

Körmend - Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztek a városban. Korhű és kuriózumnak számító tárgyakat is kiállítottak.

Kozma Gábor

Száz éve, 1914. június 10-én rejtélyes idegen érkezett Körmendre. Egy titkos hadgyakorlathoz tartott terepszemlét, nem is sejtve, hogy az akkor már nagyon is forrongó Európában milyen tragikus szerepet játszik majd. Ferenc Ferdinánd aztán – merthogy ő volt a titokzatos katona – 18 nappal később Szarajevóban merénylet áldozata lett, és a tervezett hadgyakorlat helyett éles bevetés következett, kitört az I. világháború. Erre is emlékeztek nemrég A nagy háború című kiállításon, amelynek a Batthyány-kastély kápolnája adott helyt.

Mint megtudtuk, Körmendről 25 tiszt, 1075 katona, 50 hátasló és 15 lovaskocsi csatlakozott a Kanizsai 20. Honvéd Gyalogezredhez, Ők lettek a 3. zászlóalj. Amikor 1914. augusztus 17-én elindultak a frontra, még mindenki lelkesedett, gyors háborút ígértek a monarchia vezetői. De a villámháború idilli képe hamar szertefoszlott. Jellemző, hogy 1917-ben már egy kivételével elvitték Körmend összes harangját, a katonák cipője fatalpat kapott csupán, betiltották a húsvéti tojás festését, és mire 1918-ban a választásokra sor került, pacifistává vált a közhangulat.

A megnyitón a Batthyány Lovas Bandérium katonanótákat énekelt, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes verbunkot táncolt hozzá, a KASZT-ból pedig Rajner Tibor Gyóni Géza: Csak egy éjszakára... című versét adta elő. Az ünnepi műsor után Bebes István polgármester nyitotta meg a kiállítást. Beszédében megköszönte, hogy a város civil szervezetei, művészeti csoportjai részvételükkel is megerősítik, mennyire fontos emlékeznünk arra, hogy 100 éve egy olyan háború tört ki Európában, ami családok, városok, népek sorsát befolyásolta.

Beszélt arról is, hogy az ő családja is érintett volt, így számára személyesen is fontos, hogy Körmenden egy ilyen méltóságteli módon emlékezik meg meg a háború áldozatairól, a katonákról, és itthon maradottakról egyaránt. Móricz Péter történész, a kiállítás rendezője a megnyitó után elmondta, reméli, minél többen meg fogják nézni a kiállítást, hisz több körmendi családtól is kapott hozzá a múzeum anyagot, valamint a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola is kölcsönzött hozzá tárgyakat. A ma már kuriózumnak származó emléktárgyak mellett olyan érdekességek is láthatók, mint a korhű lövészárok, a hadisír enteriőr, vagy a töltényhüvelyekből a fronton készült emléktárgyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!