Sport

2014.08.12. 13:15

Hét éves, de már van két világbajnoki ezüstje

A felnőtt sakkozók általában nem szeretnek gyerekek ellen játszani. Pláne akkor nem, ha a kis vetélytárs olyan zavarba ejtően ügyes, mint az ajkai Gaál Zsóka.

Horváth Gábor

Gaál Zsóka nem válogat. Mindegy neki, hogy felnőtt, vagy gyerek, fiú, vagy lány, magyar, külföldi ül az asztal másik oldalán. Mosolyog, kezet fog, jó játékot kíván és jaj annak, aki nem elég felkészült, vagy kihagy a koncentrációja. Még csak hét esztendős, de máris komoly pályafutás áll mögötte. Volt többek között óvodás bajnok, országos diákolimpiai első, idén két világbajnoki ezüstérmet szerzett, és több rangos versenyen is az idősebbek között diadalmaskodott.

Édesapja, Sándor sakkozó, mégsem ő, hanem az anyuka, Renáta döntötte el, hogy a kislány próbálja ki a játékot.

– Én hiába pedzegettem korábban a dolgot, a feleségem nem találta jó ötletnek, azt gondolta, elfogult vagyok. Egészen addig, amíg meg nem bizonyosodott róla, hogy a sakk fejlesztő hatással bír – emlékezett vissza Gaál Sándor, aki megjegyezte: a céljuk mindössze az volt, hogy Zsóka örömet lelje az elfoglaltságban és emellett egy jó kis játékos váljon belőle.

– Minden elgondolásunkat, várakozásunkat alaposan túlszárnyalta. Az első versenyek pedig nem sikerültek túl jól, rendre a mezőny végén végeztünk, azonban ez nem szegte kedvét. Azt mondtuk, utolsókból lesznek az elsők, és ez így is lett.

Zsóka óvodásként már versenypartikat játszott, írni még nem tudott, így őt felmentették az egyébként kötelező jegyzetelés alól. Az elején még cumival a szájában ült asztalhoz, ha eljött az idő, kivette a cuclit a szájából, bemondta, hogy sakk, majd elégedetten visszarakta és máris gondolkodott a következő lépésen.Most képzeljük el ezt a szituációt az ellenfél, vagy a nézők szemszögéből!

Gaál Zsóka vidám kislány, de az asztalnál ülve, a sakktáblák előtt nem ismer tréfát, ott nagyon is nagyon eredményes (Fotó: Tomózer Katalin)

Zsóka persze komoly, iskolás hölgy, mosolyog az ilyen poros, történelmi sztorik hallatán. Ma már szépen, egyedül nyilatkozni is tud, ha megkérdezi egy televíziós riporter, vagy újságíró, ezt demonstrálandó kópés mosollyal elő is vette csillogó műanyag mikrofonját anyukája táskájából. Legutóbb a tapolcai tévé kamerája előtt úgy fogalmazott, hogy a következő verseny a csehek országában lesz. Nagyot nevet, ha visszagondol rá.

De komolyra fordítva a szót, a sakkozó palánták általában tényleg érettebbek kortársaiknál, hiszen az asztalnál egyedül vannak, csak magukra számíthatnak. Külföldön, komoly versenyen ez pláne így van. A görögországi világbajnokságon a versenyzők egy üvegfallal voltak elválasztva a kívülállóktól, minden körülménnyel egyedül, önállóan kellett megbirkózniuk. Zsókának akadt is mivel.

Egyik ellenfele, egy orosz kislány nem bírta idegekkel a vereséget és a számára vesztes állást igyekezett gyorsan, feltűnés nélkül átrendezni. Az ajkai hölgy nagy nyugodtsággal jelzett a bíráknak, miközben a másik kezével próbálta lefogni az alapos tábla-átalakításba, azaz bizonyíték eltüntetésbe fogó orosz lányt. Sikerült.Zsókára tökéletesen jellemző, hogy egy ötórás edzés után sem unja meg a játékot, nem akarja abbahagyni a gyakorlást.

– Szereti a sakkot és ez a legfontosabb – tette hozzá az édesapa, aki három és fél évesen adott először bábut lánya kezébe. Játékosan foglalkozott vele és sikerült is gyorsan megfertőznie.

– Először szabálytalanul – válaszolt Zsóka arra a kérdésre, hogyan ment kezdésként a játék. – Aztán megtanultam rendesen – mosolygott. Apát még nem sikerült legyőznie, de azért az igazság kedvéért megjegyezte, apának általában elfogy az ideje a partik alatt.

Magyarázatként: az egymás elleni gyakorló meccseken Sándor csak harminc másodperc játékidőt kap, ami sokszor lejár (ez a másik győzelmét jelenti). Zsóka egyelőre nem tud mattot adni neki, de azt már el tudja érni, hogy lejárjon édesapja ideje, aki régóta hiába kéri, hogy adjon neki többet fél percnél. Zsóka szigorú. Mosolygós, életvidám és nem mellesleg, eredményes.

 

Győzelmek, sikerek, kitüntetések

Gaál Zsóka kiemelkedően eredményes hónapokat tudhat maga mögött. Az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola tanulója idén megnyerte az országos diákolimpiát. Az országos rapid korcsoportos bajnokságon egy évvel idősebbek között diadalmaskodott, majd Görögországban az iskolások rapid és blitz világbajnokságán mindkét kategóriában ezüstérmes lett. Pihenésre nem volt idő, de nem is volt rá szüksége: Zsóka az ország legrangosabb ifjúsági viadalán, a balatonlellei korcsoportos magyar bajnokságon is első lett, ismét az egy évvel idősebbek mezőnyében. A hölgy a tapolcai sakkiskola növendéke, négy éves kora óta Kosztolánczi Gyula FIDE-mester foglalkozik vele, egy esztendeje pedig Istvándi Lajos nemzetközi mester is segíti a munkát. Zsókának két tapolcai születésű, egyaránt nagyszerű sakkozónő a példaképe, Lakos Nikoletta és Mádl Ildikó. A kislány a sakk mellett asztaliteniszezik, és az első iskolai évére büszke lehet, osztálya legjobbjaként 199 piros pontot szerzett. A család az Ajka város önkormányzatától közelmúltban kapott elismerést szintén nagy megtiszteltetésnek tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!