Sportvilág

2014.08.12. 17:55

Rapport Richárd sorozatban harmadszor nyert

Tromsö – Magyarország férfiválogatottja legyőzte Romániát a sakkolimpia utolsó előtti fordulójában, és a második helyre lépett előre. Rapport Richárd sorozatban harmadik győzelmét aratta.

Horváth Erika

Az izraeliek elleni győzelemmel a magyar férfi sakkválogatott a hatodik helyre lépett elő. A keddi, 10. forduló előtt Kína és Franciaország állt az élen 15 ponttal a 177 csapatos mezőnyben, Ukrajna, Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország és Románia követte őket 14-14-gyel. A magyarokat a románokkal párosították össze.

Rapport Richárd (zöldben) mintha már kicsit unatkozna. A 9. fordulóban alaposan megizzasztotta és le is győzte izraeli ellenfelét, Emil Sutovskyt. Középen Almási Zoltán nagymester. Fotó: chess24.com/Paul Truong

Magyarország–Románia 3-1. Lékó Péter (2740)–Constantin Lupulescu (2625) 1/2-1/2, Mircea-Emilian Parligras (2574)–Balogh Csaba (2637) 0-1, Almási Zoltán (2690)–Vlad-Cristian Jianu (2579) 1/2-1/2, Vajda Levente (2561)–Rapport Richárd (2704) 0-1.

Almási Zoltán döntetlenje után a negyedik táblán – ezúttal feketével – játszó Rapport Richárd nyert a 34. lépésben. A Haladás 18 éves nagymestere igazán belelendült, a legutóbbi négy fordulóban 3,5 pontot gyűjtött. Miután Balogh Csaba is felőrölte ellenfele ellenállását, már el is lehetett könyvelni a győzelmet. Balogh fantasztikusan szerepel, nyolc partijában 6,5 pontot gyűjtött. Lékó Péter az első táblán döntetlent ért el.

A riválisok eredményei úgy alakultak (a kínaiak legyőzték a franciákat, a 14 pontosok közül pedig csak a magyarok tudtak nyerni), hogy az utolsó forduló előtt Kína (17) mögött egyedül áll a második helyen a magyar együttes (16). Az eddigi mérleg: hét győzelem, két döntetlen és egy vereség.

– Már a megnyitásnál sem volt gond Ricsi játékával. Miután ellenfele egy rossz pillanatban nyitott az álláson, Ricsi egy kis kombinációval lenyerte a vezérét. Innentől sima volt az útja – összegezte mentoráltja keddi játszmáját Ruck Róbert nagymester. – A csapat második helye magáért beszél. Mivel Kínával már játszottak a fiúk, a 15 pontosok közül kapják utolsó ellenfelüket. Jó lenne az oroszokat elkerülni. Egy győzelemmel mindenképpen meglenne az ezüstérem, ám mivel a holtversenyeket eldöntő olimpiai Berger-számítás szerint nem állunk valami fényesen, egy döntetlennel extrém esetben még a dobogó is elúszhat.

Magyarország női válogatottja a 20. helyről várta utolsó előtti mérkőzését. Ezúttal Mongóliával találkoztak Hoang Thanh Trangék. Ismét vereséget szenvedtek – 2,5-1,5 arányban bizonyult jobbnak a rivális. A második táblán sötéttel Mádl Ildikó nyert, a negyediken Papp Petra remizett. A magyar női csapat hat győzelemmel és négy vereséggel áll.

Szerdán szünnap lesz az olimpián, a 11., utolsó fordulót csütörtökön 11 órától rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!