Hírek

2014.08.12. 17:40

Jó tempóban halad a körmendi csarnok fejlesztése

Körmend - A következő szezontól a korábbinál sokkal jobb körülmények között rendezheti mérkőzéseit az Egis Körmend kosárlabda csapata, de a város más rendezvényei számára is nagyobb teret nyújt majd a bővülő sportcsarnok.

Németh Zsolt

A 740 milliós fejlesztésnek köszönhetően európai körülmények várják majd a sportolókat, a szurkolókat és a sajtó munkatársait is a Kossuth Lajos utcában. Bravúros mérnöki és statikusi megoldásnak köszönhetően úgy szélesítik az épületet, hogy a korábbi tartóoszlopok közül kettőt ki tudnak váltani, így azok nem zavarják majd a nézőtéren ülőket.

Most még állnak a korábbi oszlopok, de az épület nyugati oldalának tetejénél már beépítették azt a fémből készült gerendát, amely teljes hosszban átveszi majd a terhelést. Ehhez csatlakoznak az újonnan felállított tartóelemek, amelyek a föld alatt hosszan folytatódva adnak biztos alátámasztást a tetőszerkezetnek illetve az újonnan épülő lelátónak.

Kele Sándor dolgozik a megújuló sportcsarnokban. Bravúros mérnöki megoldásokkal bővítik ki a küzdőteret.

Fotó: Szendi Péter

Ez a tartószerkezet az épület metszetét ábrázoló terveken egy „C" betűre hasonlít, a bővítés tervezőmérnöke és statikusa ennek a megoldásnak köszönhetően nyerte meg a tervpályázatot, hiszen így zavartalan rálátást tudnak biztosítani a lelátóról a küzdőtérre. Augusztus közepéig tartanak az épületen a szerkezeti munkák, azt követően kezdhetik el a szakipari feladatok végrehajtását. Az építkezést műszaki szempontból az önkormányzat felügyeli.

– Kívülről most még talán nehezen érzékelhető, mennyivel nagyobb lesz a benti tér. Pedig a bővítésnek ez lesz a legfontosabb eredménye, hiszen így a pálya körül végre biztosítható lesz az a két méteres semleges zóna, amelyet nem csak a nemzetközi, de a hazai bajnoki mérkőzéseken is megkövetelnek az előírások. – mondta Bebes István polgármester.

– A csarnok sok tekintetben válik komfortosabbá. – folytatta a polgármester. – Az átépítés a műszaki ütemterv szerint zajlik. A bontási munkálatok – a keleti kopolit üveg bontása kivételével – megtörténtek. Ezeket a beázás elleni védelem miatt csak akkor cserélik ki, amikor az új nyílászárókat helyezik majd el. A szerkezetépítési munka a vége felé közelít, az új acélszerkezet teljes egészében áll. Lebontották a toronydarut is. A lelátó tetejének építését az ács a tervezettnél előbb megkezdte, és megrendelték már a homlokzati nyílászárókat, az új sportpadlót, a nézőtéri üléseket és az új mobillelátókat is.

– A kivitelezők és a kosárklub vezetése között rendszeresek az egyeztetések, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni a felújítás során. Ilyen például a biztonság is. – Ezt már Zsebe Ferenc, a klub ügyvezetője mondta.

– A lelátóval szemben, az iskolai udvar felőli oldalon a biztonsági szervek számára egy új vezetési pontot alakítunk ki, ahonnan a csarnok teljesen belátható lesz. Itt kap majd helyet a biztonsági kamerarendszer központja is. Ez a terület a rendőrség és a mérkőzéseket biztosító cég számára el lesz különítve. Végre a sajtó munkatársait is méltó módon fogadhatjuk a találkozókon, hiszen külön munkahelyek állnak majd a rendelkezésükre a zsűri asztal mögötti területen. A vendégszurkolók körülményei is jelentősen javulnak, külön mellékhelyiséget is biztosítunk a számukra.

A vendégcsapatokhoz tartozók számára a kispad mögött külön ülőhelyek is lesznek. A korábban két ütemben tervezett bővítés minden eleme egyszerre valósul meg, így nem kell egy évet várni az épület déli oldalához hozzáépített épületrész megvalósítására sem. Már állnak a falak, amelyek között büfé, klubhelyiség kap helyet, de ami még fontosabb, a kor színvonalának megfelelő új öltözők is létesülnek. Ennek az épületrésznek az emeletén kap helyet a klub új irodája és tárgyalója is. A szurkolókat megújult mellékhelyiségekkel várjuk majd, természetesen gondolva a mozgássérült látogatókra is. A bővítésnek köszönhetően a főbejáratnál dupla pénztár áll majd rendelkezésre, és lesz ruhatár, valamint orvosi szoba is. Az átmeneti időszakra a klub irodáját a közelben, ideiglenes helyen rendeztük be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!