Sport

2014.08.13. 17:40

Gyurátz Réka a 20. helyen zárt

Zürich - A felnőtt válogatottba az utolsó pillanatban bekerülő 18 éves Gyurátz Réka a 20. helyen zárt női kalapácsvetésben az atlétikai Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Az Eb második versenynapján lépett dobókörbe a Dobó SE újonc kalapácsvetője, Gyurátz Réka. Aki – a veszprémi Fertig Fruzsinával együtt – az utolsó pillanatban úgy került be a válogatottba, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója, Spiriev Attila annak ellenére benevezte őket, hogy nem teljesítették a 68 méteres nevezési szintet. Mivel nem volt 26 fős a mezőny, az európai szövetség őket is besorolta a mezőnybe.

Szerdán fél kettőkor eső fogadta a női kalapácsvetők 12 fős A csoportját. Gyurátz Rékának teljesülhetett nagy vágya, testközelből láthatta, együtt versenyezhetett Európa legjobbjaival. Németh Zsolt és Németh László nemrégiben junior világbajnoki ezüstérmet szerző – 67,32 méteres legjobbjával a junior országos csúcsot is tartó – tanítványa 62,14 méterrel nyitott, ezzel a nyolcadik helyen zárta az első sorozatot. Az egyre jobban szakadó esőben azonban a folytatás már kevésbé sikerült, a második és harmadik kísérlete a hálóban landolt. A körülményekre jellemző, hogy az első sorozatban csupán négyen dobtak érvénytelent – négyen pedig elsőre teljesítették a döntőbe kvalifikáló 69,50 méteres szintet. Így a második és harmadik sorozatra nyolc versenyző maradt, ők a dobókörben is már szinte bokáig gázoltak a vízben. A további összesen 16 kísérletből csupán négy lett érvényes.

A B csoport 13 dobója jobban járt, innen heten tudtak bejutni a pénteki 12-es fináléba. Köztük a VEDAC-os Orbán Éva, aki két érvénytelen után 70,48 méterrel csoportjában harmadik lett. Fertig Fruzsinának is egy érvényes dobása volt, a második sorozatban 65,46 méterig repült a kalapácsa, ezzel összesítésben a 15. helyen zárt. Gyurátz Réka a 20. helyet szerezte meg. Csütörtökön rendezik a férfi kalapácsvetők selejtezőjét benne három vasi résztvevővel. A 22 fős mezőny két csoportban dob. A korábbi, 10.07-kor kezdődő selejtezőben a hatodik dobó lesz az olimpiai bajnok Pars Krisztián. A B csoport 11.32-kor kezd, itt szerepel a nagy rivális lengyel Fajdek, illetve Hudi Ákos és Németh Kristóf is. A biztos döntőt jelentő szint 75 méter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!