Lóerő

2014.08.14. 13:50

Visszafogja a használtautó-import növekedését az árfolyam

Múlt héten arról adtunk hírt, hogy csúcsot ért el az év első hónapjaiban a használtautó-index. A növekedés az utóbbi hetekben lelassult.

dr. Szabó Zoltán

Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban járt 310 forint felett az euró árfolyama. Úgy tűnik, ez a szint már érezhető korlátot képez a használtautó-import bővülésével szemben: míg a korábbi hónapokban átlagosan 50 százalékos volt a növekedés az előző év hasonló hónapjának értékeihez képest, a legutóbbi három hónapban már csupán 36 százalékkal több autót hoztak be.

Az utóbbi három hónapban a növekedés mértéke kisebb volt (Fotó: használtautó.hu)

A használtautó.hu adatai szerint nőtt az árfolyam miatt megdrágult importautók életkora is: immár 60 százalékuk legalább 10 éves, amikor bekerül az országba. A behozatalban enyhén visszaesett a BMW, az Audi és a Mercedes márkák aránya is. Az idei év első hét hónapjában 53 200 használt személyautót hoztak be az országba, ami 43 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. A számok azonban az év előrehaladásával párhuzamosan érezhetően lassuló növekedést mutatnak. míg korábban sem a vagyonszerzési illeték idei kiterjesztése az import használt autókra, sem a 280-as szintről fokozatosan dráguló euró nem tudta visszafogni a behozatal viharos bővülését, úgy tűnik, a mostani, tartósan 310 forint felett beálló árfolyamszint már érezhető küszöbértéket jelent. Ráadásul a vásárlók egyre idősebb autókat tudnak csak megengedni maguknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!