Hírek

2014.08.14. 17:40

Körmendnél péntekre várják a tetőzést

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Farkas Eszter

Gaál Róbert központi védelemvezető tájékoztatása szerint: a hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzés hatására három, egymásra futó árhullám vonul le tehát a folyón, az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt, ami szükségessé teszi a védekezést és ennek részeként az árvízvédelmi fokozat elrendelését is.

Sok csapadék vízátfolyást okozott  csütörtökön a 8-as számú főút és Kemestaródfa közötti bekötőúton. Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárdnál csütörtök délelőtt 11 órakor már tetőzéshez közeli volt a helyzet 272 centiméteres vízállással, Körmendnél viszont a folyó vízszintje már átlépte három méteres vízállást, s tovább árad, ezért magasabb árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet – tájékoztatott a vízügyi szakember.

A térségben a szakemberek szerint völgyi elöntésekre számítani kell, mezőgazdasági területek is víz alá kerülhetnek, és útlezárásokat is elrendelhetnek. Ez később aztán így is lett. A közútkezelő tájékoztatása szerint csütörtök délután Vas megyében teljes szélességében lezárták a Halogy és Nádasd, a Halogy és a 86-os főút, valamint a Csörötnek és Kondorfa közötti alsórendű utat. Késő délután aztán újra átadták a forgalomnak a Halogy és Nádasd közötti útszakaszt. Csörötnek és Kondorfa között pedig már csak félpályás lezárás volt érvényben este.

A vízügyi igazgatóság munkatársai azt kérték, hogy most senki ne induljon vízitúrára a Rábán, mert az életveszélyes. A levonuló árvíz miatt a folyóparton, árterületeken való tartózkodást sem javasolják. A Rába tetőzése egyébként pénteken a déli órákban várható Körmendnél, ott másodfokú árvízvédelmi készültségnek megfelelő vízállás mellett. Az árhullám levonulása miatt a térségben völgyi kiöntésekre kell számítani.

– A készültség elrendelését követően felállítottuk a központi árvízi ügyeletet. A kialakult helyzetről értesítettük az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatjuk az önkormányzatokat, értesítettük a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is – tájékoztatott Gaál Róbert, aki azt is elmondta: a vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipeket lezárták, szükség szerint a szivattyúzás is folyamatban van.

A vízügyi igazgatóság hidrológus szakemberei az osztrák vízügyi társszervekkel állandó kapcsolatban vannak, az árhullám nyomon követéséről folyamatosan egyeztetnek. Mérőcsoportjaik pedig vízhozam méréseket végeznek.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság péntek hajnalban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Vas megyében a Rába körmendi szakaszán, mivel a folyó 382 centiméteren áll. Csütörtök reggelén rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a körmendi és szentgotthárdi szakaszon, majd a folyó a nap folyamán Szentgotthárdnál apadni kezdett. Vízállása az első fok alá esett, így ott a készültséget megszüntették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!