Haladás

2014.08.19. 19:04

Becserkésztük a Tigrist

Habár nincs még aláírt szerződése a Szombathelyi Haladással, Tommaso Rocchi ma már a zöld-fehérekkel edzett.

Pum András

Kedd délután Haladás-(edző)mezt húzott a 36 éves olasz támadó, Tommaso Rocchi. Mint ismert, a csatár a bérének nagy részét álló szponzorral már aláírta szerződését, ám a Haladással még nem - az önkormányzat csütörtök délutáni ülésén döntenek a Lazio egykori kapitányának sorsáról. Mi ettől függetlenül megnéztük Rocchi első Hali-tréningjét.

A fél ötre kiírt edzés időpontjában a játékosok még sehol, ám kis idő múlva már erőnléti tréninget tartanak, a tribün alatti VIP-teremben izmosodnak a fiúk. Sajnos lassan elered az eső, így a játékosokra - na jó, elsősorban Rocchira - kíváncsi, a stadionban a hazai kispadot ideiglenesen elfoglaló kisebb sajtóhad rossz lóra tett - Vörös Csaba technikai vezetőtől jő a telefon, a tréning helye a Kondics utcai edzőpálya. Átbaktatunk tehát az edzőpályára, ahol az egyik térfélen a HVSE utánpótlásjátékosai kergetik a labdát, a másikon Rocchiék rójják a köröket. Távolról sem nehéz kiszúrni az olasz csatárt, ő az egyetlen tar futballista a keretben.

A kispadon az apróbb sérüléssel bajlódó Halmosi Péter viszi a prímet, a csapatkapitány azon aggódik, hogy miután csúszott az edzés kezdete, a háromnegyed hatra megrendelt kisebb raklapnyi pizza túl korán érkezik. Az ügy háttere, hogy az egyik Hali-játékos az egyik tréningen kisebb büntetést kapott, ennek mértéke 12 pizza a csapat számára.

De vissza a pályára, ahonnan a válogatottbeli összetartás miatt Rózsa Dániel, sérülése okán pedig Fehér Zoltán hiányzott. A bemelegítő körök után jöhet az egymás elleni játék. A félpályán keresztbe játszanak a különböző színű jelzőtrikókkal ellátott csapatok. Rocchi a pirosat kapja, gárdájában helyet kap például Dvorschák Gábor, Tóth Martin, Jancsó András és Nagy Olivér is. Előtte azonban Székely Tibor igazítja el a játékost, aki többször is rákérdez egy-egy dologra. Fő az alaposság.

Rocchi bemutatkozása mindenesetre biztató, szinte első labdaérintéséből betalál, hogy aztán rövidesen még egyszer beköszönjön. Közben a kék felsősök is lőnek egy gólt, 2-1 tehát Rocchi és csapat javára. Artner Tamás nyomatékosan kéri a kékektől, ugyan ne tiszteljék már annyira az olasz csatárt, álljanak, lépjenek oda keményen mellé, úgy ahogy egy tétmeccsen tenné az ellenfél. Ugyanis csak így lehet valós képet kapni a támadó tudásáról. Hogy emiatt, vagy sem, nem tudni, tény, a hátralévő idő Rocchi-gól nélkül telik el. Pedig próbálkozik a csatár becsülettel, lő jobbról, balról, ziccerben, ám vagy a kapus hárít, vagy mellé megy a lövés. Eközben Halmosi a Haladás marketingigazgatójától, Massimilano Carolettitől Rocchi frissen megtudott becenevét - "Tigre (tigris)" - kiabálja a csatár felé, aki mosolyogva fordul a hang irányába. Caroletti közben hozzáteszi, ez amolyan vicces beceneve a támadónak, szóval nem biztos, hogy minden helyzetben örül, ha így szólítják. Közben Székely Tibor kapacitálja Cucut, szálljon be a játékba ő is, a csk azzal hárítja el a szíves invitálását, nem ér rá, éppen olaszul tanul.

Közben cserélődnek a csapatok, akik kiszállnak, a pálya körül futnak. Rocchi Dvorschák és Nagy Olivér társaságát élvezi. Mi pedig a kispadon Radó Andrásét és Farkas Márkét, a két sérült futballista is innen figyeli az edzést. Közben Rocchiék ismét a pályán, ezúttal a sárgák ellen meccselnek. Az mindenesetre leszűrhető. hogy az olasz csatár jó barátságban van a labdával, egy-egy jó átadást, passzt felfelé mutatott hüvelykujjal köszönt meg, és amikor például összecsapott Katona Mátéval, barátságosan hátbaveregette. Vagyis nem játszotta a korábbi "sztárlabdarúgót", igyekezett beilleszkedni.  Viszont az is látszott, hogy erőnléte nem az igazi.

De hogy ne legyünk igazságtalanok a többi labdarúgóval: Nagy Olivér remek passzokat ad (Halmosi Péter meg is jegyezte: ha Olivér tavaly itt van, még előbbre is végezhettünk volna.). De példának okáért Zamostny Balázst és Németh Máriót is megdicsérhetjük szépségdíjas góljaikért.

Negyed hét felé vége az edzésnek, Rocchi a többiekkel együtt helyére cipeli a kapukat. A csatártól - Viganó Richárd tolmácsolásának köszönhetően - megtudjuk, élvezte a játékot, társai közül különösen Nagy Olivért emelte ki, akitől sok jó passzt kapott - viszont el is fáradt. Massimilano Caroletti még hozzáteszi, noha korábban külön erőnléti edzővel készült Rocchi - aki elsősorban jobblábas, de a balt sem támaszkodásra használja - nagyjából tíz nap, mire százszázalékos fizikai állapotba kerül. Caroletti azt is elújságolja, amennyiben a csütörtöki ülésen az illetékes bizottság rábólint Rocchi szerződtetésére - csakúgy mint a Lazióban - 18-as mezben játszik majd a támadó.

Folyt. köv a szerda délelőtti edzésen.

Egy kérdés viszont azóta is bennünk motoszkál: mi lett a pizzákkal?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!