Rendőrségi

2014.08.21. 14:25

Lemásolták a bútort és olcsóbban gyártották, vádat emeltek ellenük

Zalaegerszeg - A konkurencia által gyártott bútorokat másolták le és árusították: a fivérek ellen nemrég emelt vádat az ügyészség.

Arany Gábor

Az ügyről Kis-Király Ervinné dr., megyei főügyész-helyettes tájékoztatta lapunkat.

A történet előzménye, hogy a saját bútorgyártó, -kereskedő cégét ügyvezető, most 38 éves, nagykanizsai K. Bélát a dél-zalai város jelentős bútorgyártó vállalkozása még 1997-ben néhány hónapig a termékfejlesztési osztály adatbázis felelőseként alkalmazta. Testvére, az ügyben másodrendű vádlott, 43 éves, K. József Károly szintén bútorgyártó, -kereskedő céget irányít. A K. Bélát korábban foglalkoztató nagy bútoripari vállalkozás már 2004-2005-ben több levélben jelezte a testvéreknek, hogy jogosulatlanul másolták le és gyártották a kanizsai cégnél kifejlesztett termékeket. Akkor ez eredményre vezetett, a K.-testvérek cégei a kifogásolt bútorok gyártását, forgalmazását megszüntették.

A nagykanizsai gyárban 2008-ban német dizájner tervei alapján kezdtek bele annak az ülőgarnitúra-családnak a fejlesztésébe, amelyet következő évben a kölni nemzetközi vásáron is bemutattak, majd bevezettek a magyar piacon is. A formatervezési mintára pedig 2009 nyarán oltalmat jegyeztettek be.

A K. Béla vezette kft. pedig 2010 elejétől London néven olyan ülőgarnitúra-család gyártásába kezdett, amely megjelenésében a megtévesztésig hasonlított a már említett, másik gyártó által piacra dobott és oltalom alatt álló bútorcsaládhoz. A jogsértő módon gyártott ülőgarnitúra hazai és külföldi forgalmazását 2010 márciusától kezdte el K. József Károly cége.

Az eredeti gyártóhoz májusban jutott el a hír, hogy termékük megtévesztően hasonló másolatát az országban árusítják, csak lényegesen olcsóbb áron. Ezek után a kifejlesztő cég 2010 augusztusában beszerzett az inkriminált kanapéból, majd a gyanújukat megerősítő szakértői vélemények ismeretében többször felszólították a konkurens cégeket a gyártás és forgalmazás beszüntetésére, ám ez nem vezetett eredményre.

A szerzői jogról szóló törvény szerint az ipari tervezőművészeti alkotásnak minősülő bútorokat egyéni, eredeti jellegük alapján létrejöttüktől kezdődően szerzői jogi védelem illeti meg. A K. testvérek a termék másolásával, gyártásával, kereskedelmével megsértették az eredeti termék kifejlesztőnek jogait. Az ezzel általuk okozott vagyoni hátrányt ugyan nem határozták meg az eljárásban, de a legalább 2,5 millió forint kárt jelent az, hogy az adott bútortípus licencdíját nem fizették meg. Időközben a K. testvérek cégei kezdeményezték a hivatalnál az említett bútorcsalád formatervezési mintájának megsemmisítését, ám ezt elutasították és az ügyben eljáró bíróságok is így döntöttek. Emellett a Fővárosi Bíróság 2011 októberében megállapította az említett bútor formatervezési mintájának bitorlását.

A történetek alapján a Nagykanizsai Járási Ügyészség K. Bélát és K. József Károlyt nagyobb vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésnek bűntettével vádolta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!