Programok

2014.08.30. 18:26

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 1-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 1-től. Böngésszen, és válogasson!

SZEPTEMBER 26.

Újra Szent Mihály napi forgatag

Bük – Harmadszor rendezik meg szeptember 26-án és 27-én a Szent Mihály napi forgatagot, azaz hagyományos nevén a kisfarsang mulatságait. A két nap során színpadra lép a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya zenekar, valamint a Lord, a Zanzibár és az Alma zenekar.

SZEPTEMBER 17.

A komisz búzaszem

Szombathely – Ismét kezdődnek az előadások a Prevenciós Házban minden hónap harmadik szerdáján. Az őszi évad első rendezvényén, szeptember 17-én délután fél ötkor dr. Balogh Márta gasztroenterológus főorvos beszél a lisztérzékenységről. Előadásának címe: A komisz búzaszem. Szó lesz arról is, hogy a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület lisztérzékenységi szűrést végzett az óvodákban. Az uniós támogatású, februárban befejeződött programban mintegy ezer hatéves gyereket vizsgáltak meg. Egy újabb pályázat és az önkormányzat támogatásával nemrég újraindult a szűrés, melyet a védőnői hálózat végez. Ezúttal is találtak lisztérzékeny gyerekeket. Egy csepp vér, tíz perc várakozás, és kiderül, hogy a lurkó egészséges-e, avagy további vizsgálatok szükségesek.

SZEPTEMBER 13.

Lovasterápiás születésnap

Balogunyom – Jubileumi Unicornis napot rendeznek a lovasterápiás központban. Bemutatókkal várnak mindenkit. Tizenöt esztendeje, évtizedes lovasterápiás tapasztalattal határozott úgy a szombathelyi Györgypál család, hogy létre kellene hozni egy, a terápia hatékonyságához méltó központot, ahol képzett lovakkal, szakemberekkel segíthetik a rászorulókat. Saját városi lakásukat eladva vásároltak meg egy balogunyomi romos majort, ahová megálmodták a lovasközpontot. Pályázatok, barátok, ismerősök, családtagok és páciensek hozzátartozóinak segítségével sikerült kialakítani egy ma már nemzetközi hírű, Magyarországon is egyedülálló terápiás helyszínt, ahol a fő tevékenység a lovasterápia.

Az elmúlt másfél évtizedben rengeteget dolgoztak. Minden esztendőben legalább száz sérült gyerek lovasterápiás fejlesztését végezték. – Sajnos, a lovasterápia még manapság sem vívta ki a megillető helyét a habilitációs, rehabilitációs módszerek között. Pedig a lovasterápia önmagában komplex kezelési eljárás. Hatása fizikai, pszichés és szociális téren is jelentős. Ami a külső szemlélőnek „játszadozásnak” tűnik, valójában céltudatos fejlesztés – hallottuk Györgypál Zoltánné Garami Éva gyógytornásztól, lovasterapeutától, a központ vezetőjétől. Szeptember 13-án délután kettő órai kezdettel a 15. évforduló jegyében szervezik meg az Unicornis napot. Mindenkit várnak, aki az elmúlt időszakban bármilyen formában is kapcsolatba került az Unicornis Egészségforrás Alapítvánnyal.

SZEPTEMBER 12.

Nyílt napok a madárvártán

Tömörd - Az Őrségi Nemzeti Park nyílt napokat szervez a madárvártán a Chernel István egyesülettel, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem természettudományi karával szeptember 12-14-én, Természetvédelem a gyakorlatban címmel.

Szeptember 10.

Színi növendékek

Cafe Frei (Fő tér 24.): szerdán 17 órakor, a Weöres Sándor Színház évadnyitó különkiadás: Jordán Tamás bemutatja a társulat legújabb tagjait, a kaposvári színi növendékeket.

Szeptember 9.

Ingyenes szűrés a Szív Egyesület szervezésében

Szombathely. Zanati Közösségi Ház: kedden 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület ingyenes szűrést szervez. Az érdeklődők koleszterin-, cukor-, és vérnyomásmérésen vehetnek részt, valamint tanácsadást adnak részükre.

SZEPTEMBER 8.

Lelkészi értekezlet, tisztújítás előtt

Őriszentpéter - Lelkészi értekezlet tart az Őrségi Református Egyházmegye szeptember 8-án 10 órakor a művelődési házban. Az értekezleten egyebek mellett kijelölik a tisztújító jelölő egyházmegyei közgyűlés időpontját, előkészítik a reformáció ünnepnapjára tervezett istentiszteletet.

SZEPTEMBER 7.

História futás  vasárnap

Kőszeg - A kőszegi ostrom 482. évfordulója tiszteletére az idén is megrendezik a História futást, amelyen picik és profik is részt tudnak venni, mert több kategóriában lehet nevezni. Szeptember 7-én, vasárnap az egyik, nyilván a legnépszerűbb kategória az 1532 méteres utcai tömegverseny lesz. Várják a gyerekeket is, a Pici korcsoport 500 méteres utcai távon veszhetnek részt, a nagyobbak 1250 méteresen több korcsoportban, a harmadik kategóriában felnőttek versenyeznek 9 ezer méteres távorn Kőszeg utcáin.

SZEPTEMBER 6.

A Mária főbúcsúra készülődnek

Celldömölk - Szeptember 6-án és 7-én lesz Celldömölkön a Mária főbúcsú.

Celldömölk vagy ahogyan nevezni szokás Kis-Máriacell ősi búcsújáróhellyé vált az évszázadok során, ahová nem kis számban sereglettek a környező vidék Mária-tisztelői.

Így lesz ez ezen a hétvégén is. Szombaton 16 órakor kezdődik a diákok szentmiséjével a Mária főbúcsú. 18.30-kor szentmise lesz, amelyet dr. Martos Levente Balázs győri teológiai tanár mutat be, utána gyertyás körmenet. Egész éjszaka imaórák lesznek. Vasárnap az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor lesz, melyet Dékány Szixtusz zirci apát celebrál. Mise után körmenet lesz a városban.

Novák Dezső nevét kapja a sporttelep

Ják - Szombaton falunapot rendeznek Jákon. Az egész napos programsorozat keretein belül a település megemlékezik híres szülöttjéről, Novák Dezsőről.

A labdarúgóként kilencszeres válogatott, kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres magyar bajnok, Magyar Kupa-győztes, VVK-győztes, edzőként háromszoros bajnok Novák Dezső 75 évesen februárban hunyt el. A pályafutását a Haladásban kezdte (a szombathelyiekkel szerzett olimpiai bronzérmet), nagy sikereit a Ferencvárosban érte el.

Szombaton Jákon felavatják a Novák Dezső Sport- és Szabadidőcentrumot. A névadó ünnepségen egy emléktáblát is lelepleznek. Az ünnepség 14 órakor kezdődik. Szemes István polgármester köszönti a megjelenteket, prof. dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas Megyei Igazgatóság társadalmi elnöke mond beszédet, dr. Rátkai László esperes-plébános áldja meg az emléktáblát. A koszorúzás után 15 órakor a Ják öregfiúkcsapata barátságos meccset játszik a Ferencváros és a Haladás vegyes öregfiúkcsapatával.

Vállalatok futballoznak

Szombathely - Szombaton már a harmadik alkalommal rendezik meg a nagyvállalatok labdarúgó-tornáját. Az erőpróbának ezúttal az Illés Béla Futball Akadémia műfüves pályája ad otthont. A tornán a hat Vas megyei nagyvállalt, az Epcos, a Delphi, az LuK, az Opel, az iQor és a BPW-Rába csapatai vesznek részt. A szervezők öregfiúk korosztályban, és nyílt kategóriában is kiírták a versenyt vagyis 12 együttes meccsel. A 6+1 fős csapatok három pályán játszanak, 5x2-es kapukra, a játékidő 2x15 perc lesz (a rendre négy játékvezető ügyel). A torna 9.30-kor a megnyitóval kezdődik, az ünnepélyes eredményhirdetés a tervek szerint 16 óra körül lesz.

SZEPTEMBER 2.

Zsirai Őszi Napok

Zsira - A Zsirai Őszi Napok alkalmával a hagyományok szerint a nagyközönség is betekintést nyerhet a fogyatékosok otthona életébe. Szeptember 2-án kiállítás nyílik, 3-án megrendezik a XXII. Homokszobrász Fesztivált ezúttal A technika csodái címmel. A fesztivál országos hatósugarú, meghívásos alapon működik. Az alkotásokat zsűri értékeli. 4-én a hit napja , 5-én egészség- és sportnap következik, 6-án Ady-estet tartanak, 11-étől 13-áig a zsirai foglalkoztató-centrumban tanácskozást szerveznek, ahova Romániából (Sepsiszentgyörgy) és Szlovákiából (Ekcs, Medve) is érkeznek vendégek: a zsiraihoz hasonló intézmények munkatársai. A programsorozat szokás szerint szeptember 14-én a magyar dal megünneplésével ér véget.

Rendezvények

Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem: Szeptember 6.-án 16 és 19 órakor Jerome Kilty: Tisztelt hazudozó! címmel, életrajz két felvonásban.

Szombathely. Fő tér: Szeptember 6.-án, 10–13 óráig, a Weöres Sándor Színház társulata nyilvános évadnyitóra várja az érdeklődőket. Mini színházi előadás, divatbemutató, játékos vetélkedés, nyereményjáték és egyéb meglepetés várja a nézőket.

Fő tér: Szeptember 7.-én 14–19 óráig, Hang-Tér-Kép, a Mesebolt Bábszínház és partnerei családi évadnyitója. A délután folyamán kézműves foglalkozások, játékok és zene várja az érdeklődőket.

Kőszeg. Gyógy- és fűszernövénykert (Rajnis u. 9. Jurisics vár kistornya): Szeptember 6.-án és 7.-én és, Komposztáljunk minél többen, minél többet! Elméleti és gyakorlati bemutató. Nyitva 10–12 óráig és 14–17 óráig.

Vaskeresztes. Alpesi Fogadó és Borház: szeptember 6.-án, Hagyományőrző nap és szüreti felvonulás. 14 órakor szüreti felvonulás indulása a Pilisvörösvári Fúvószenekar vezetésével. 15 órakor Hegybírói engedély kiadása a szüret kezdéséhez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. Hangulatos műsor borkóstolóval; szüreti felvonulás a szőlőhegyre. 18.30-kor vacsora a kultúrházban. 19 órakor szüreti bál a „Pilisvörösvári Legények" zenekarral.

Bozsok. Borház: Szeptember 6.-án 10–03 óráig Bozsoki szüreti mulatság. 10 órától a Borházban borkóstolgatás, helyi borok versenye, gyümölcsös sütemények versenye. Családi programok: gyermekeknek pónis kocsikázás, íjászat, 11 órától Zenélő mesekocka – Bozsoki Csúzli Színjátszó kör. 15–17 óráig Szüreti felvonulás. A megállóknál: móka, tánc, borozgatás. 17 órától a Sportpályán a Bozsoki Kökörcsin Egyesület, a hajnalcsillag Néptáncegyüttes, a „Buccsi" Rezedák néptánccsoport és a Horvátzsidányi Tánccsoport és zenekar lépnek színpadra. 19–03 óráig szüreti mulatság a focipályán.

Kiállítás

Szombathely. Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Út az Adriához – a Mediterráneum vonzásában; Örökzöld szentély – az Adria növényvilága. A kiállítás ízelítőt ad az egykor Savariában élt rómaiak életmódjából és kapcsolataiból, a mediterrán világból, amelyből a Borostyánút mentén fekvő városok közül talán éppen Savaria kapta a legtöbbet. Az Iseumban az Adria partvidékének jellegzetes őshonos és mediterrán növényei is láthatóak lesznek. A kiállítás október 5-éig tekinthető meg. Vasárnap 15 órakor – Irány az Adria! Ingyenes tárlatvezetés az Út az Adriához – a Mediterráneum vonzásában című kiállításban.

Vasi véradónaptár

Szombathely, Területi Vérellátó 8.00–15.00 óráig; péntek: 8.00–13.00 óráig. Hétfő: Delphi, Szombathely, Zanati u. 12.00–15.00 óráig. Kedd: Bük – Nestlé 10.00 –13.00 óráig. Szerda: Rendőrség, Szombathely, Söptei u. 8.00–13.30 óráig; Felsőszölnök 15.30–17.30 óráig. Csütörtök: BPW Rába, Szombathely 12.00–15.00 óráig. Péntek: Szentpéterfa 17.00–19.00 óráig. Szombat: Joskar-Ola Napok, Szombathely 14.00–18.00 óráig. A Celldömölki Vértranszfúziós Osztály vérvételei. Kedd: Ölbő 15.00–16.30 óráig; Szeleste 17.00–18.30 óráig. Csütörtök: Simaság 14.30–16.00 óráig; Nagygeresd 16.30–18.30 óráig. Életet ment, aki vért ad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!