Vasvár

2014.09.01. 11:56

Megújul Mindszenty bíboros keresztelési temploma

Csehimindszent - Rengeteg utánajárás és sikertelen pályázatot követően Magyarország kormánya segítségével indulhatott el a csehimindszenti templom felújítása. Az állam 106 millió forinttal támogatta a munkálatokat.

Merklin Tímea

Ebből az összegből megújul a templom - kívülről és belülről, restaurálják  a régi főoltárt, a Mária oltárt és a szószéket. Új szembemiséző oltár, új ambó (emelvény az énekesek és a felolvasók számára), új padok és új gyóntatószék készül, valamint teljesen megújul a sekrestye bútorzata is. A falakról levert vakolat helyére a középkori részeken úgynevezett kanálhátas módszerrel viszik fel az új vakolatot. Az 1927-ben kihordott egy méteres szint helyére statikai okokból közel 40 centimétert visszatöltenek, így újra kell lapozni az egész templombelsőt – tudtuk meg Déri Péter plébánostól. A templom mellett egy keresztutat alakítanak ki, amelynek felső részén Krisztus szenvedéstörténete lesz látható,  az egyes stációk alsó részén pedig Mindszenty bíboros  szenvedéséről lesznek idézetek a Hercegprímás visszaemlékezéseiből, XII. Piusz és II. János Pál pápáktól, valamint neves emberektől. Parkosítják a hatalmas templomteret és kivilágítják a parkolókat. Díszvilágítást kap a templom és a keresztút is.

Így nézne ki a felújított templom.

- A különféle egyeztetések, a közbeszerzési eljárás és az engedélyek megszerzése után kezdődtek el a munkálatok, amelyeket ez év végéig be kell fejezni a kivitelezőnek. Az állami támogatás nem fedezi a felújítás összes költségét, ezért örömmel vesszük a támogatásokat, amelyeket a Bíboros Szülőfalujának Templomáért Alapítvány számlájára gyűjtünk – mondta a plébános, aki templom Csehimindszentével összefonódó történetét is elmeséli.

- A falutörténet, amit írások is alátámasztanak, a XII. századig megy vissza, amikor elkezdték építeni a falu központjában a templomot, amit azóta többször bővítettek és átalakítottak. 1330 körül megnagyobbították a szentély meghosszabbításával, majd 1773-1774-ben megépítették a ma is látható sekrestyét, kórust és a harangtornyot. A legutóbbi nagyobb átalakítás 1927 és 1930 között volt, amikor 1 méterrel kimélyítették a templomot. 1978-ban feltárták a középkori ablakokat és a déli kaput, valamint renoválták az egész templomot. Az elmúlt évtizedekben nagyon leromlott a templom épülete, felvizesedett és megindult a vakolat.

Új külső modell.

Déri Pétertől azt is megtudjuk: Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1892. március 29-én látta meg a napvilágot Csehimindszenten. Szülei még ezen a napon meg is kereszteltették a falu templomában. 1915 júniusában az újmisés Mindszenty (Pehm) József  ugyanitt, szülőfaluja templomában mutatta be első szentmiséjét. E neves események által még fontosabbá és nevesebbé vált a hegyháti kis falucska temploma a magyar történelemben.

- Csehimindszentnek többek között azért is nagyon fontos, hogy fel legyen újítva a temploma, mert sokan érkeznek a bíboros szülőfalujába, hogy megnézzék szülői házát, valamint keresztelési és újmisés templomát, ahol méltó körülmények között szeretnének imádkozni és szentmisén részt venni, ami a leromlott állagú és dohos templomban az utóbbi években már nem volt lehetséges – mondta a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!