Kőszeg

2014.09.10. 13:50

Diszkót is rendezhetnének a nemezgyárban

Budapest, Kőszeg - A kőszegi nemezgyár épületének hasznosítására született koncepciókat mutatják be csütörtökön Budapesten a HOLIS nyári egyetem résztvevői a Design Terminálban.

Némethy Mária

Az idén első alkalommal rendezett a Design Terminál egyhetes tábort, amelyre az ország különféle egyetemeiről különféle szakon végzős vagy friss diplomás hallgatók gyűltek össze Kőszegen, és ötfős csapatokban dolgozva az országban egyedüliként működő nemezgyárhoz egyéb kiegészítő funkciókat rendeltek.

Tóth Gyula színes nemezeket mutat. Ezekkel dolgoznak a kézművesek. Fotók: Némethy Mária

- Mindegyik csapat abból indult ki, hogy a gyárat meg kell tartani, hiszen ez az ország egyetlen nemezgyára - mondta el Tóth Gyula ügyvezető igazgató. A fiatalok a többi közt egy olyan innovációs központot gondoltak a gyárba, amelyben a textiliparral foglalkozó különféle kutatási programok, kutatólaborok és cégek kapnak helyet.

1898-óta van Nemezgyár Kőszegen, ami ma is működik a város északi részén.

Egy másik csapat a nemez gyártása mellé egy olyan oktatási központot képzelt el, amelyben a textiliparral kapcsolatos kurzusokat nemcsak hazai, hanem nemzetközi intézmények részvételével tartják. De volt olyan ötlet is, hogy fiatalok szabadidőprogramjainak helyszíneként is működhetne a gyár erre alkalmas része, hiszen Kőszegen nincs például diszkó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!