Kultúra

2014.09.10. 19:45

A Vasi Skanzenben a famegmunkálás titkainak feltárása után boros téma következik

Szombathely - A Vasi Skanzen szeptember 13-án két programot is ajánl a közönségnek. Előbb a fa, aztán a bor áll az érdeklődés középpontjában.

Ölbei Lívia

Szombaton délután 2 órától 5 óráig újabb „Csináld magad-akció" részesei lehetünk: most a famegmunkálás titkaiba nyerhetünk bepillantást. Ahogy a múzeumi ajánló mondja: „Folytatódik családi délután sorozatunk, ezúttal a famunkákkal ismerkedhetnek a látogatók. Az érdeklődők mindenekelőtt előadást hallhatnak a térség népi faépítészetéről. Aztán kecskerágóból pásztorlegyezőt, nyárfából bödönedényt, dióból reneszánsz trónszéket készítünk, de alakul itt dombormű, sőt szobor is."

Régi kép a múzeumi gyűjteményből. A famegmunkálás módozataival élőben is megismerkedhetünk. Fotó: Vasi Skanzen

A kisebbek faraghatnak dobókockát, viráglétrát, dolgozhatnak lábbal hajtós faesztergán. Továbbá: „Nem maradunk bárdolatlanok, faragunk gerendát fejszével, bárddal, és használatba vesszük a vonószéket, a fajankót is." A skanzen látogatói famintákon ismerkedhetnek az egyes fafajokkal, kipróbálhatják, hogy meg tudják-e különböztetni a tiszafát a diófától. Sőt, olyan fa is lesz, amibe beleharaphatnak: mindenki megkóstolhatja az Élelmiszeripari és Földmérési Szakközépiskola által erre az alkalomra sütött fatörzs-rudakat. Viszont: „Fából vaskarikát nem csinálunk, de azért ne mondja senki, hogy ezek a programok fabatkát sem érnek ." nem mondjuk, a világért sem.

Ugyancsak szombaton 18 órától 21 óráig Muzeomix – tudomány és művészet kóstolója címmel kínál újabb programot a Vasi Skanzen. A téma: a bor. Az asztalnál Illés Péter kultúraantropológus, Boráros Szilárd báb-, jelmez- és díszlettervező és Komlós Ádám fotográfus foglal helyet. Ők hozzák szőlős-boros történeteiket, zenéről Dániel Gogyár, borról a Bortársaság gondoskodik. Sőt: lesz az este (és a bor) folyamán hegy-gyűlés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!