Sárvár

2014.09.11. 12:33

Testvérharc a polgármesteri székért Szelestén

A három polgármesterjelölt közül kettő egy testvérpár a mintegy 700 lakosú kis faluban, Szelestén. Kuti Józsefet és Kuti Gábort arról kérdeztük, hogy tudják kezelni ezt a helyzetet, hogy testvérként egymás ellen indulnak.

Merklin Tímea

Kuti József (46), a testvérpár idősebb tagja elmondta: az elmúlt négy évben önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Volt egy időközi választás, amikor polgármesterjelöltként indult, akkor a jelenlegi polgármester, Rozmán Róbert nyert. Kuti József a második helyen végzett. Ez adott biztatást számára, hogy most újra megpróbáljon a település első embere lenni.

A Kuti testvérek gyerekkorukban is mindig külön csapatban fociztak. Fotó: Unger Tamás

- Ha megválasztanak, örülök, ha nem, tudomásul veszem. Mikor a faluban elindult a találgatás, ki indul, ki nem, jött az öcsém, hogy ő is megpróbálja. Ő is volt már képviselő, de nem az elmúlt nyolc évben, hanem előtte. Én eddig is nyílt lapokkal játszottam, majd a faluközösség eldönti, kit szeretne polgármesterként látni. Nemcsak mi vagyunk, van egy harmadik jelölt, Németh Károly is. Bennem nincs feszültség amiatt, hogy a testvérem is jelölt. Tudom, hogy ez kuriózum, de nekem nem beszélnek erről a falubeliek, pedig kíváncsi lennék, hogy élik meg. Ha az öcsém nyerne, úgy érezném magam, mint másfél éve az időközi választáson, és gratulálnék neki. Nem maradna bennem negatívum. Ha én nyernék, azt is tudnám kezelni, korrekt viszonyban maradnánk. A testvérversengés természetes, gyerekkorunkban is mindig külön csapatban fociztunk. A sportban az öcsém volt jobb, én többet olvastam, több dologhoz hozzá tudtam szólni. A tanulmányokban egyformán eredményesek voltunk.

Kuti Gábor (44), a testvérpár fiatalabb tagja azt mondja, őt zavarja ez a helyzet, van benne feszültség emiatt. - Megkerestem a bátyámat, hogy a választáson nem lehetne-e redukálni a családi jelöltjeinek számát egyre, de ő eltökélt volt abban, hogy induljon. Neki nem okoz gondot, hogy mindketten jelöltek vagyunk. Én érzelmesebb vagyok, lelkileg megérint ez a kényes helyzet. Szerintem a szülőket, a rokonságot, az ismerősöket is, úgy vélem, nekik se mindegy. Itt nőttünk fel, jól ismernek minket. De hát majd a fülke magányában döntenek arról, melyikünk alkalmasabb. Fejben könnyű lehet a döntés, de lélekben nehéz. Én az értékesítésben dolgozom 2000 óta, vannak olyan képességeim, amelyek alkalmassá tesznek arra, hogy induljak a polgármesteri székért. Úgy érzem, most vagyok abban a korban, amikor legnagyobb bennem a tettrekészség, az erőimet a falu, a közösség érdekében tudnám használni. A testvéremben is ugyanezek munkálnak. És mivel magunk között nem tudtuk eldönteni, a falu lakói döntenek majd. Lehet, hogy megválasztják a harmadik jelöltet. Az igazi nagy meccs úgyis akkor kezdődik, amikor valaki megkapja a bizalmat, hogy polgármesterként oldja meg a feladatokat.

Érdekes, hogy képviselőjelöltként egyikük sem indul a választáson. Az sem merült fel egyikükben sem, hogy másik településen legyen egyikük vagy másikuk jelölt, mindketten ragaszkodnak a szülőfalujukhoz.

Kuti József azt mondja, azért nem vállalja a képviselőjelöltséget is, mert a faluban nem tudják (nem közismert tény), hogy lehet szavazni ugyanarra az emberre polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként is.

- Nem akarom megzavarni a lakosságot. Nyolc éve már volt ebből keveredés, tapasztalatból tudom, hogy nem szerencsés polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként is indulni.

Kuti Gábor így válaszolt a kérdésre: - Én fát hordtam az erdőről, ha megkerestek az önkormányzattól, hogy segítsek, kavicsot szállítottam az útfelújításhoz, segítettem az iskolának, ha kellett. Ezeket anélkül is meg tudtam tenni és meg tudom tenni, hogy a képviselő-testületi döntésekben részt vennék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!