Lóerő

2014.09.11. 13:05

A világháborús Jeep minden terepjáró nagyapja

A büntetés-végrehajtási intézet Szent Adorján napjának vendége volt minap Erős Imre, aki különleges katonai terepjárójával Kápolnásnyékről érkezett. Három éve vesz részt ilyen és hasonló rendezvényeken.

Tihanyi Tamás

A Jeep a legöregebb terepjáró gépkocsi márka, amely négykerék meghajtásával a második világháborúban és az utána követő években nagy népszerűségre tett szert, és lényegében elődje lett minden ilyen típusú gépkocsinak. Az évek során az eredeti Willys Jeepnek sok utódját legyártották és idővel egyre újabb és újabb terepjárócsaládokkal bővült a márka kínálata. A változtatások ellenére a Jeep jellegzetes stílusjegyei, legfőképpen a szögletes karosszéria, a szögletes sárhányók és a bordás hűtőrács azonban máig visszaköszönnek szinte mindegyik Jeep modellről Nem véletlen, hogy a szó maga ma már azonos lett a terepjáró fogalmával: nem sok márkáról lehet ilyet elmondani. Erős Imre 1942-es gyártású autója megjárta a Hawaii szigeteket, de lehetséges, hogy lehetett másutt is, hiszen tulajdonosa a jármű jobb elején, a kerék mögött egy lövésnyomot mutatott nekünk.

Fotó: Lovász Lilla

– A terepjárót az Egyesült Államokban, Missouri államban vásároltam meg egy olyan amerikai férfitól, Richard Donaldsontól, akinek édesapja 1951-ben vette a járművet az amerikai hadseregtől – mondta Erős Imre, amikor éppen nem a jelentkezőket kocsikáztatta a büntetés-végrehajtási intézet baracskai objektumában. Megmutatta a műszereket, a kereket, a szélvédőt, a motort az azonosító lapocskával, amely igazolja az eredetet és a gyártási évszámot is tartalmazza. Nagyon népszerű még mindig a Jeep, ezért viszonylag egyszerűen lehet hozzá utángyártott alkatrészeket vásárolni.

– Az autó Pearl Harbor kikötőjében szolgált 1942-től, tehát megúszta az 1941-es japán támadást, hiszen utána került oda. Amikor Donaldson apja leszerelt az amerikai haditengerészettől, megvette magának a kocsit és tíz évig a farmján használta mezőgazdasági munkákhoz. Így aztán eléggé leharcolt, de még üzemképes állapotban került hozzám. Három évig dolgoztam rajta, hogy rendbehozzam – mondta a Jeepről a kápolnásnyéki férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!