Székesfehérvár

2014.09.13. 15:21

Chrono Classic futam - Guruló múzeum

Székesfehérvár - Több mint 80 különleges veteránautó indult el szombaton Székesfehérvárról Balatonlelle felé.

Gábor Gina

A fehérváriak már harmadszor találkozhattak Chrono Classic futam résztvevőivel.

A Chrono Classic túraverseny az Oldtimer Szuperkupa, Magyarország legnagyobb veteránautós túraverseny-sorozatának utolsó előtti futama, ahol a gyönyörűen restaurált és műszakilag kiváló állapotban lévő autók nem csak kiállításszerűen láthatók, hanem működés közben hallhatóak is. Már a rajt előtt megcsodálhattuk a különleges autócsodákat: az ország minden szegletéből érkeztek a makulátlan állapotban lévő oldtimerek, amelyek az Alba Pláza mellett és a zeneiskola parkolójában várták az indulást. Kiderült, hogy ez a verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és sebességeket kell betartaniuk. Az autókban ülő párosoknak – a vezetőnek és a navigátornak – tökéletes összhangban kell együttműködniük, hogy az előírt szintidőt századmásodperc pontossággal kell teljesítsék. Ugyanis minden századnyi eltérés (akár korábban, akár később érkeznek a feladat végéhez az előírtnál) egy hibapontot jelent – a győztes pedig az lesz, akinek a nap végén a legkevesebb a hibapontja. Összesen 280 kilométert kell az autóknak megtenniük, nagyon szép útvonalon. Ugyanakkor azzal, hogy az autók meg-megállnak néhány állomáshelyen, afféle mozgó múzeumot mutatnak be a településeken. Fehérváron megakadt a szemünk több nagyszerű járgányon. Felvonult egy 1938-as Mercedes-Benz Cabrio Limousine, láttunk egy Jaguárt az 50 -es évekből, egy régi Minit, gyönyörű Fordot és feltűnést keltett egy Citroën Traction Avant B11 is, amely 1956-ban gördült le a francia gyártósorról. Első magyar tulajdonosa, Csákvári Nagy Lajos festőművész Párizsban vásárolta 1963-ban.

Itt is ott is láthatóan összeszokott párosok – többségükben férjek és feleségek – ugratták egymást, hogy aztán óriási benzingőzben, a csodáló tekintetek kereszttüzében elrajtoljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!