Gazdaság

2014.09.14. 13:35

Több volt a belföldi vendég

Júliusban összességében 2,6 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal minap közzétett adataiból.

Szente Ottó

Eltérően alakult a külföldiek és a belföldiek vendégéjszakáinak száma, előbbieké 0,7 százalékkal csökkent, utóbbiaké 5,5 százalékkal nőtt. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 7,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
A Zala megyét is magában foglaló nyugat-dunántúli régióban júliusban 1,2 százalékkal volt magasabb a vendég-éjszakák száma, mint egy évvel korábban, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 2,4 százalékkal csökkent, a belföldieké 3,7 százalékkal nőtt. A trend a Balatonnál is hasonló volt, az arányok azonban erőteljesebbek, a külföldiek 6,4 százalékkal töltöttek el kevesebb éjszakát a magyar tengernél mint egy éve, ezt oly mértékben ellensúlyozta a belföldi adat 3,8 százalékos növekedése, hogy összességében stagnálást mutatott a vendégforgalom.

Többet mondanak az idegenforgalom idei alakulásáról az 1-7 havi adatok. Ebben a tekintetben 5,6 százalékos a növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, a külföldiek itt töltött éjszakáinak száma 2,4, a belföldieké 9,1 százalékkal emelkedett. A Nyugat-Dunántúl eredményei valamelyest e vonatkozásban is gyengébbek, a növekedés 4,2 százalékos, a külföldi vendégéjszakák száma 0,9, a belföldieké 7,6 százalékkal nőtt. Rosszabb a helyzet a Balatonnál, ahol csak 2,4 százalékkal többen töltöttek el hosszabb-rövidebb időt, mint 2013 első hét hónapjában, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 2 százalékkal csökkent.

A régiók közül egyébként Észak-Magyarország volt a nagy nyertes, ott januártól júliusig bezárólag 14,5 százalékkal vendégeskedtek többen, mint az előző év azonos időszakában, s a külföldi vendégéjszakák száma erőteljesebben nőtt (15,7 százalékkal), mint a belföldieké (14,3 százalék).

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele 37 milliárd forint, ezen belül a szállásdíjbevétel 23 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,7 milliárd forint folyt be, 233 millióval több, mint az elmúlt év júliusában.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 62 százalékos volt, ami 1,5 százalékponttal jobb az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 73 százalékos volt.

A KSH adatai szerint Széchenyi Pihenőkártyával az év hetedik hónapjában összesen 2,7 milliárd forintot költöttek a vendégek a szálláshelyeken, 5,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!