Sport

2014.09.14. 19:11

A lendületes játék fehérvári sikerrel párosult a Prividza ellen

Az Alba Fehérvár felkészülési tornájának harmadik, záró napján az Alba Fehérvár kiütéses győzelemmel kerekedett felül a BC Prievidza gárdáján. A kék-fehérek sikere egy pillanatig sem volt kétséges, sokkal jobb teljesítményt láthattunk tőlük, mint pénteken a CSM Oradea ellen.

Káldor András

Alba Fehérvár — BC Prievidza 100—60 (17—14, 33—10, 25—25, 25—11)
Székesfehérvár, 700 néző, Vezette: Fekete, Makovszki
Fehérvár: Simon B. 5/3, Melvin 17, Kovács Á. 9/6, Kromah 25, Djapa 4. Cs: Csorvási 10, Blaskovits 2, Supola 9/6, Juhos 7/3, Tóth P. 10, Luhostov 2. Vezetőedző: Marcel Tenter
Prievidza: Evans 2, Maric 11/6, Hasan 6, Hovanak 11/6, Vasilic 6. Cs: Pasovszki 5, Brodzianszki 4, Brlit, Carter 9/3, Barton 6/3. Vezetőedző: Krunoszlav Krajnovics      
Az eredmény alakulása: 4. p.: 6—7, 8. p.: 14—11, 14. p: 32—17, 18. p.: 44—19, 23. p.: 55—31, 28. p.: 68—42. 33. p.: 81—49, 38. p.: 93—54.

Háromnapos felkészülési tornát rendezett az Alba Fehérvár csapata, három együttes részvételével. A megmérettetés pikantériáját az adta, hogy az első napon azzal a CSM Oradeával csaptak össze, amellyel éppen egy héttel azelőtt Nagyváradon játszották a nyitómeccset a hasonló erősségű Antonio Alexe Emléktornán. Akárcsak ezen a találkozón, így Fehérváron is a román bajnokság ezüstérmese diadalmaskodott, hét ponttal (77—84).

Az látszott, hogy a váradiak előrébb tartanak a felkészülésben, mind a hat légiósukat bevetve pontosabban dobtak, valamint a védekezésük is összeszedettebbnek bizonyult. Az Alba játékán ekkor még érződött, hogy lényegében egy hete dolgoznak teljes kerettel, és még igencsak csikorogtak a kerekek a mérkőzés egyes szakaszaiban.

Néhány gondolat erejéig szólnánk a kék-fehérek új szerzeményeiről. Kellemes meglepetést okozott a ZTE-től igazolt Kovács Ádám, a 21 éves 201 cm magas bedobó végig határozottan, erőtől duzzadóan játszott mindkét meccsen, úgy tűnik, hogy vele egyértelműen nyert az Alba. Ugyanez mondható el Dalibor Djapáról is, aki szép dolgokat mutatott, nemcsak a palánk alatt, hanem kintről is rendkívül pontosan dobott az Oreadea ellen. Lassan Kromah ellenben nehezen lendült játékba, érdemlegeset igazán nem láthattunk tőle pénteken, ám a BC Prievidza ellen már próbálta azt bizonyítani, hogy jó vásárt csinált vele az Alba, és már a nagyszünetre 17 pontig jutott. Cleveland Melvin is úgy tűnik, lassan beilleszkedik, vasárnap egészen kiváló második húsz percet produkálva dobott 17 pontot. A nagyváradiak szombaton jó kis meccset játszottak a szlovák gárdával, és csak nehezen hosszabbítás után tudtak felülkerekedni rajtuk (89—81). Kíváncsiak voltunk, vajon mire jut ellenük a Fehérvár gárdája, akik bizony kemény edzésen vettek részt — meccs hiányában — szombaton a két külföldi együttes összecsapása után.

Jót tett a kimerítő foglalkozás, mert ugyan a Privigye az első negyedben még jól tartotta magát, az összkép igencsak emlékeztetett a pénteki összecsapásra, ám a folytatásban robbantott az Alba. Sok labdát szereztek, gyors lábbal védekezve lefülelték a zöldek kezdeményezéseit, és egyáltalán nem volt véletlen, hogy 26 pontos előnyt kovácsoltak a félidőre.

A pihenő után még inkább megmutatkozott a két csapat közötti különbség, a Fehérvár örömjátékot játszott, és a 36. percre már 31 ponttal vezettek (64—31). Ettől függetlenül a vendégeknek még így is a harmadik negyed volt a legjobb tíz percük, mert akármennyire is hihetetlennek tűnt, de ezt ikszre tudták hozni. A záró tíz percben, pedig csupán azon izgulhattak a kilátogatók, hogy eléri-e a százas ponthatárt az Alba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!