Gazdaság

2014.09.16. 14:44

Sok a panasz az új, online pénztárgépekre

Szombathely - Szeptember elsejétől már csak online-pénztárgépeket használhatnak az üzletekben, vendéglátóhelyeken. Van, aki idejekorán beszerezte a szükséges eszközt, van, aki kivárt az utolsó pillanatig. Az online pénztárgép lényege, hogy folyamatos kapcsolatban van az adóhatósággal, amely gyakorlatilag minden, a gépbe beütött tételről azonnal értesül, bevételt ettől nem lehet eltitkolni az adóhatóság előtt. Beváltak az online-pénztárgépek? A vélemények megoszlanak.

Pócza Gabriella

Varga Józsefné Vera, egy fehérneműüzlet eladója nincs elragadtatva az e-pénztárgépektől. Szerinte a régi eszköz jobb volt, a jelenlegin ugyanis nincs ellenőrzőszalag, így nem veszik észre, ha véletlenül elütnek egy számot.

‒ Nagy probléma, ha este könyveléskor nem stimmel az összeg ‒ mondta. Hozzátette: a több hibalehetőség mellett a rendszer frissítése is külön bonyodalmat okoz, mindig segítséget kell kérniük ennek elvégzésében. ‒ Január óta van ilyen típusú gépünk, de nem tudtam megszeretni. Már a második napon problémánk volt vele ‒ panaszkodott. Vera a régit kezesebbnek találta, ráadásul sokkal gyorsabb is volt, mint a mostani, emellett az is elégedetlenséggel tölti el, hogy többet kell ütni az e-pénztárgépen.

Varga Józsefné kivárt az online-pénztárgép beszerzésével. Még segítséget kell kérnie néha a használatához (Fotó: Zergi Borbála)

Mézes Ágnes, egy könyvesbolt boltvezetője elmondta: szeptember eleje óta van ilyen típusú gép az üzletben. Az eszközt központilag rendelték meg, és többe került a reméltnél. Véleménye szerint, ha megtanulják kezelni az eszközt, logikusnak fog tűnni a működése. Ugyanakkor hozzátette, hogy jobban oda kell figyelni a használat során a különböző áfa-kulcsú termékek miatt.

‒ Nem nehéz kezelni, csak bonyolult, ezért estére elfárad az ember, főleg, ha a vevő kombinált fizetési módot választ, például utalvánnyal is fizet ‒ mondta. Hozzátette: a régi gép egyszerűbb volt, ha választhatna, inkább azzal dolgozna.

Németh Ferenc vállalkozó jó megoldásnak tartja az e-pénztárgépet, számára nem okoz különösebb problémát a használata. Csupán a frissítés során adódik gond, olyankor mindig szakemberhez fordulnak, más műszaki hiba még nem történt.

‒ Zavaró, hogy a betűk és a számok kisebbek ezen az eszközön, mint a régin, de ez nem nagy probléma. A kontrollszalag hiányából sem adódott még gond, az ellenőrzésnél eddig mindig rendben találtunk mindent ‒ mondta. Ő is megemlítette, hogy a gép lassú, ebből a szempontból a régi jobbnak mondható. Igaz, mostanra megszokták ennek a használatát, ugyanis már januárban lecserélték a régi eszközt. A beszerzés pluszköltségekkel is járt.

De más problémák is adódtak az e-pénztárgépekkel kapcsolatban. Azok a boltosok, akik igényelték az eszközt, kaptak ötvenezer forint állami támogatást a beszerzésre. Dr. Gyimesi József ügyvédtől megtudtuk, rengetegen fordultak hozzá azzal a panasszal, hogy a gépek megvásárlása után az üzembe helyező cég elkérte ezt a pénzt, és önhatalmúlag kezelte az összeget.

‒ Egy nagyjából ötperces munkáért a pénzből költségként elszámoltak negyvenötezer forintot, a maradék ötezret pedig visszaadták a boltosnak. Máshol ez nem így zajlott, értesültem róla, hogy a többi üzembe helyező legfeljebb tízezer forintot kért el, a többi pénzt visszajuttatta jogos tulajdonosának ‒ mondta dr. Gyimesi József. Véleménye szerint előzőleg egyeztetni kellett volna a felszámolható költségekről. Hozzátette: az ügyet jogi útra terelik.

Bujtás László, egy gencsapáti fagylaltozó tulajdonosa is azok közé tartozik, akiket ilyen módon megkárosítottak. Négy pénztárgépet vásárolt ‒ két hálózatit és két akkumulátorost ‒, a kapott eszközök közül azonban kettőt használni sem tudott.

‒ A használhatatlanok közül egyet végül sikerült megcsinálni. Február végére készült el minden, az üzembe helyezéskor azonban kiderült, a szerelő az ötvenezer forintból gépenként négyezer-ötszázat ad vissza. Dühömben csak annyit mondtam neki, költse gyógyszerre ‒ meséli felháborodottan. Hozzátette: hallott róla, hogy máshol el sem kérték az állami támogatás összegét. Bírósághoz fordul az ügyben, hiszen ‒ mint mondta ‒, ami jár, az jár.

Kötelező az online kasszák éves felülvizsgálata; ilyenkor a szerviz ellenőrzi, volt-e a pénztárgépen illegális beavatkozás vagy ennek kísérlete, és ha szükséges, az adóügyi ellenőrző egység (AEE) akkumulátorát is kicserélik - hívta fel a figyelmet az onlinekassza.hu.

Szabó Ervin, egy kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vizsgálat tényét rögzíteni kell a pénztárgépnaplóban. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete szerint a napló megőrzése és dokumentálási kötelezettsége a kereskedőt terheli. Korábban is a tulajdonosnak kellett megőriznie a naplót, de a dokumentálás a forgalmazó és a szerviz felelőssége volt.

Minden meghibásodást azonnal jelenteni kell a szerviznek, amely visszaigazolja azt. A szakembereknek öt napon belül meg kell kísérelniük a javítást, majd annak eredményét a naplóban rögzíteni. A gépet csak NAV-engedéllyel rendelkező műszerész szerelheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!