Hírek

2014.09.19. 16:00

Kerékpáros magyar virtus

A napokban két súlyos biciklis baleset is történt a megyeszékhelyen. Az autómentes napra készülve is tekintsük át, elég fejlett-e kerékpáros kultúránk.

Ölbei Lívia

Molnár László közlekedési szakértő azt ajánlja, ugorjunk csak föl arra a bringára – csak sose felejtsük el, hogy a közlekedés társasjáték, és a szabálytalanságnak itt nagy ára lehet. Főleg oda kell figyelni a gyerekekre. Ő személy szerint például sajnálja, hogy nálunk – a komolyabb biciklikultúrával rendelkező országoktól eltérően – nem kötelező lakott területen kívül biciklis sisakban tekerni, ahogy kesztyűt se kell húzni ilyenkor. De legalább a láthatósági mellényt már föl kell venni. Az úthálózat fejlesztésével, karbantartásával azt is megérhetjük, hogy a biciklikölcsönzés is divatba jön. Szombathelyen és Celldömölkön például hamarosan kölcsönzésre is lesz lehetőség, elsősorban turisztikai, szabadidős céllal.

Ilyen a békés mobilitási hét – egyébként bármely hétköznap – Szombathely Fő terén, ahol hamarosan biciklit is kölcsönözhetünk (Fotó: Unger Tamás)

Molnár László hívja föl a figyelmünket a kerékpáros közlekedés neuralgikus pontjaira, különös tekintettel a megyeszékhelyre, a gyerekekre akik fokozottan óvnivaló szereplői a közlekedésnek. A közlekedési szakértő azzal kezdi, hogy a gyerekek másolják a felnőtteket , vagyis az a felnőtt, aki áthágja a kerékpáros közlekedés szabályait, rossz és veszélyes példát mutat. Például akkor, amikor a gyalogosátkelőhelyen is kerékpárosként viselkedik, magyarul nem száll le a bicikliről a zebrán. Sőt: gyakran látni kerékpárosokat járdán grasszálni (például a Szelestey utcában, Wesselényi utcában), pedig ott semmi keresnivalójuk (föltéve, ha nem kerekeznek). Molnár László tapasztalata szerint hajlamosak vagyunk pontatlanul megjegyezni bizonyos szabályokat.

A legtöbb kerékpáros például úgy tudja, hogy egyirányú utcában a forgalommal szemben is lehet biciklizni , arról az apró kitételről viszont megfeledkezünk, hogy csak akkor, ha ezt a kiegészítő jelzőtábla lehetővé teszi . Ezért aztán mondjuk a Gayer-park mögött gyakran veszélynek teszik ki magukat a kerékpárosok. Fontos, hogy a legfrissebb KRESZ-változások után is érvényben van az a szabály, miszerint főútvonalon csakis a 12 évesnél idősebb gyerekek kerékpározhatnak önállóan, felnőtt felügyelete nélkül Molnár László szerint ez az a szabály, amelyet nem lehet elégszer nyomatékosítani. Mi van még? A láthatóság a kerékpárosok gyerekek és felnőttek számára nagyon fontos.

A KRESZ szerint a lámpatestet nem kötelező a kerékpáron elhelyezni , vagyis viselheti maga a kerékpáros is, de adódik itt némi ellentmondás. Egyrészt azért, mert az érvényben lévő műszaki jogszabály pontosan előírja, hogy a kerékpárt hol és mennyi lámpával kell felszerelni, másrészt azért, mert az sem mindegy, hogy a kerékpáros hova, milyen testrészére erősíti a lámpát: a távolságok helytelen felmérése rossz látási és időjárási viszonyok között gondot okozhat. Szóba kerül a kerékpárosokra vonatkozó alkoholtilalom nevezetes feloldása is: az alkoholfogyasztás és a kerékpározás tehát már nem zárja ki egymást (alkoholszint-meghatározás sincs), viszont fontos tudni, hogy a kerékpárosnak minden körülmények között uralnia kell a járművet, a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetheti . A magyar virtust ki kell küszöbölni.

Kérdésünkre Molnár László megerősíti, hogy a szombathelyi bicikliutakra, sávokra ráférne a frissítés, bár rögtön hozzáteszi: örül, hogy a városban lehet már kerékpárral közlekedni, legalább bizonyos szakaszokon. Úgyhogy Molnár László mindent összevetve azt mondja: Fel kell ugrani arra a bringára! És ahogy mondja, az embernek kedve is támad megtenni. A jövő héttől egyébként bérelni is lehet biciklit a belvárosban, ahogy például Celldömölkön is hamarosan harminc kerékpárt állítanak hadrendbe : irány Kemenesalja!

Nahát, erre is jó az autómentes nap. Előhív az emlékezetből egy régi-régi filmet, amelynek nyitóképsoraiban a tizenéves Füge boldogan és vakmerően biciklizik. És amikor valaki a forgalomból odakiáltja neki, hogy mi van öcsi, azt hiszed, tiéd a világ? , akkor Füge lazán visszaszól: Miért, nem az enyém? 1985-öt írtunk akkor, Füge szerepében Berencsi Attila biciklizett szabadon, azt hitte legalábbis. Ez volt A Szerelem első vérig, Dobray György és Horváth Péter filmje, Demjén-zenével. Itt vagyunk, ki tudja, kit ki hívott... Istenem. Berencsi Attila azóta kicsit meghízott, sokat tapasztalt, de a szeme meg az iróniája a régi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!