Kultúra

2014.09.19. 13:45

Klasszikus megzenésítve: Toldi

A Toldi című musicalkölteménnyel indítja a kőszínházi évadot a Pannon Várszínház. Az Arany János klasszikusából készült musicalt 2011-ben mutatták be a budapesti RAM Colosseumban. A producerrel történt megállapodás alapján a következő két évadban a veszprémi teátrum játssza a darabot, a nyári előbemutatókon nagy sikert arattak az előadással.

Marton Attila

A budapesti előadást két év alatt csaknem hatvanszor adták elő a fővárosban és vidéki helyszíneken, mondta lapunknak Korom Norbert, az előadás producere.A vidéki vendégjátékok azt mutatták, hogy nagy igény van az előadásra, ezért amikor Vándorfi László megkeresett azzal az elképzeléssel, hogy Veszprémben bemutatnák a musicalt, örömmel mondtam igent az együttműködésre, fogalmaz a producer. A Pannon Várszínház előadásában a budapestihez hasonlóan Szarka Gyula, a Ghymes együttes vezetőjének zenéje hallható.

Az előadás bővelkedik az akciódús jelenetekben. György-Rózsa Sándor főszereplő a budapesti előadásban is megformálta a főhős karakterét.

Az előadás főszereplője, György-Rózsa Sándor már a RAM Colosseumban két évadot futott Toldi előadásnak is főhőse volt. Az erdélyi származású színész a Budapesti Operettszínház tagja, az utóbbi években dolgozott a Győri Nemzeti Színházban és a kaposvári Csiky Gergely Színházban is. Úgy érzi, sikeresen megtalálta azt a lelkületet, amellyel jól meg tudja formálni a karaktert, s ezzel Vándorfi László rendező elvárásainak is eleget tesz. Több különbség is van a Pannon Várszínház előadásában a budapestihez képest, például nagyobb hangsúly helyeződik Miklós belső vívódásainak bemutatására, magyarázza a színész. Bár az olvasók szerint a szöveg alapján Miklóst izomkolosszusként képzelik el, az előadásban inkább Arany hősének lelki erejéről győződhetnek meg a nézők. A társulattal való közös munkáról elmondta, nagy élményt jelent számára a Pannon Várszínháznál dolgozni, s a színészekkel nem csak a színpadon, a civil életben is megtalálta a közös hangot.

A musicalben Toldi Miklós lelki vívódásai is hangsúlyosan megjelennek, a főszereplő mellett Arany Jánost Szelle Dávid alakítja

Korom Norbert missziós előadásnak tartja a Toldit, amelyről úgy érezte, méltatlanul hanyagolták a színházak, holott Arany János műve világszínvonalú szerinte. Az elbeszélő költemény színpadra állítása azonban a kevés párbeszéd mellett azért is nehéz, mert egyes szám első személyben íródott. A mű dramatizálását jelentősen megkönnyítette, hogy megszülettek a dalok: Szarka Gyula eredetileg oktató CD-nek készítette a zenét, hogy megkönnyítse a diákoknak a Toldi tanulását, később ezt az anyagot egészítette ki újabb dalokkal a zeneszerző, s született meg a kétfelvonásos színpadi mű zenéje.

A veszprémi előadás különlegessége, hogy a mű megszületésének folyamatát látja a néző a színpadon, a darab narrátora pedig maga a költő, akit Szelle Dávid színész formál meg. A költő karaktere jelenetről jelenetre írja az előadást, a mű a néző előtt születik meg, mondja a színész. Az előadásban különleges szerep hárul rá, ugyanis a kétórás produkcióban végig a színen van, ami nagy erőpróba volt számára. Igaz, ez a helyzet nem volt ismeretlen a fiatal színésznek, a tavalyi évadban a Sose halunk meg című előadásban is főszerepet játszott. Most mindent ő irányít a színpadon, például ő hívja be és küldi ki a szereplőket. Szelle Dávid nem csupán narrátora az eseményeknek, hanem levonja a történések következtetéseit is, gyakran pedig nem verbálisan, hanem kifejező arcjátékkal, mimikával és gesztusokkal lendít a történeten. A prózai szerep mellett a színész a dalokat is énekli.

Kuriózumnak számít, és szélesebb közönséget ér el az előadás azzal, hogy komplex: a tánc, az ének és a próza hármas egyensúlya , magyarázza Korom Norbert, majd hozzáteszi, Vándorfi László rendezése új dramaturgiai elemekkel bővítette az eredeti előadást. Van azonban folytonosság is a két bemutató között, ugyanis a veszprémi előadásban többnyire ugyanazokat a Zoób Kati tervezte jelmezeket használják a színészek. A nyári alsóörsi, sümegi és dunaharaszti vendégjátékon nagy sikert aratott a társulat, s híre ment az előadásnak. A producer szerint várható, hogy sok helyre hívják majd országszerte is a musicalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!