Hírek

2014.09.20. 15:59

Megismer bennünket, tanító néni?

Meggyeskovácsi – Gyermekéveik helyszínére látogattak vissza a település egykori általános iskolájának volt tanulói, tanárai.

Simon Erzsébet

Cseszkó Józsefné köszönti egykori tanítványait, jobbról Kondora Tihamér, a rendezvényt szervező település polgármestere

Meghatódva köszöntötte egykori tanítványait a 85 esztendős Cseszkó Józsefné szombaton a település egykori iskolája előtt. Bár a meglett férfiak, többunokás nagymamák közül soknak a nevére nem emlékezett, számos valaha megtörtént eseményt idézett fel az egybegyűltek örömére. Az általános iskola tanító nénije 1955-ben érkezett Sorokpolányból – úgy emlékszik, gyalog –, hogy betűvetésre oktassa a falubeli nebulókat. Most azok az öregdiákok – és persze a még élő pedagógusok – gyűltek össze a községi önkormányzat és a Meggyeskovácsi Fejlődéséért Közalapítvány invitálására, akik a hetvenes évekkel bezárólag fejezték be alsófokú tanulmányaikat az intézményben. Legalább kétszáz ember ölelgette, köszöntötte egymást a hittanóra keretében megtartott szentmise után. Az egykori iskola falára emléktáblát készíttettek, amit Cseszkó Józsefné és Kondora Tihamér polgármester leplezett le. A protokoll után sokan azokhoz a tablókhoz sereglettek, amelyeken végzős, tizennégy esztendős önmagukat fedezték fel. Aztán diákok és oktatóik fehér asztal mellett vidáman elevenítették fel a közös emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!