Programok

2014.09.21. 08:01

Programok, rendezvények Vas megyében szeptember 22-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 22-től. Böngésszen, és válogasson!

OKTÓBER 9.

Chagall fölöttünk - Emlékező zsidó szabadegyetemi esték

Szombathely - Ez lesz az ötödik szemeszter: folytatódik a Zsidó Szabadegyetem, izgalmas, érdekes előadásokkal. Ötödik alkalommal állnak az előadók a pódiumra a Batthyány téri Bernstein Béla Kulturális Központban. A témák kiválasztását a holokauszt 70. évfordulója kapcsán az emlékezésre összpontosulnak. A közös visszaemlékezésben részt vesznek katolikus, evangélikus és református egyházi képviselők is, valamint elmélyülhet a közönség az elmúlt 100 év történéseiben a zsidó identitású írók, költők, illetve iparosok, kereskedők életén keresztül. A zsidó vallás liturgiájában lehetőség lesz a Tóra örömünnepén részt venni, valamint ismét előad – ezúttal Chagall életével, művészetével ismerteti meg a közönséget – Schőner Alfréd főrabbi a november végéig, csütörtökönként jelentkező sorozatban. Az első előadásra október 9-én kerül sor, az előadók között van Mayer László levéltáros, Vasadi Péter tanár. Jakab Bálint szombathelyi református lelkipásztor, tiszteletes, valamint az evangélikus egyház képviseletében Gregersen Labossa György.

 

SZEPTEMBER 29.

Háború és a művészetek

Szombathely – Hétfőn délután fél 3-tól emlékeznek a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában az első világháborúra a korszak zenéjével, irodalmával, képzőművészetével.

 

SZEPTEMBER 28.

Az amatőröket is várják a futófesztiválra

Szombathely – Vasárnap a vasi megyeszékhelyen rendezik meg Magyarország első 10 kilométeres országos futóbajnokságát, amelyhez amatőr versenyek is kapcsolódnak. A Szombathelyi Egyetemi SE kapta meg a Magyar Atlétikai Szövetségtől az első 10 km-es ob rendezési jogát. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ közreműködésével egy igazi futógála kerekedik vasárnap az egyetem környékén. A versenyközpont az NYME SEK C épületének aulájában lesz. Itt kell jelentkezni és a rajtszámokat felvenni az előnevezetteknek is (a 10 km-en induló egyéni versenyzők a pólókat is itt kapják meg). Még lesz lehetőség helyszíni nevezésre is – 11 órától. A főszervező trió – Kívés István, Hurtik Péter és dr. Koltai Miklós – arra kéri az ezt a lehetőséget választókat, hogy 12 óráig érjenek a versenyközpontba, mert az elektromos időmérés miatt időbe telik a regisztrálás.

A rajthely az egyetem Gagarin úti oldalán lesz, a cél viszont a C épületnél. Az útvonal: Gagarin út – Jókai utca – Brenner Tóbiás körút – Nárai utca – Körmendi út – Dózsa György utca – C épület. Az országos bajnokság résztvevőinek – a 10 km-es egyéni versenyzőknek, illetve 4x2,5 km váltóknak – négy kört kell megtenniük. Fontos információ, hogy a Dózsa György és a Óperint utca sarkán épülő körforgalomtól a Gagarin útig teljes útlezárás lesz, míg a pálya többi részén félpályás. Ami annyit jelent, hogy csak a futókkal azonos irányban, a tőlük jobbra eső sávban haladhatnak (óvatosan) az autósok. Az előnevezés lehetőségével összesen 370-en éltek. Az ob-re eddig 66 férfi és 52 nő nevezett. A 10 km-es amatőr futásra 152 futó, a szintén az amatőröknek rendezendő 4x2,5 km-es váltóra 15 kvartett jelentkezett. A Csótópótló 1 körös futásra eddig 50-en jelezték indulási szándékukat. Először – 13 órakor a nők ob-futását indítják, öt perc múlva rajtolnak az igazolt férfiak. Az amatőrök – egyéni indulók, váltók, 1 körös résztvevők – együtt, 14 órakor startolnak. A célbaérkezés után rendezik meg a babafutást az apróságok számára.

Programözön a szív világnapján

Szombathely – Szeptember 28-án rendezi meg a Moa Alapítvány a Szív világnapját a Savaria Plázában. A programok tíz órakor kezdődnek, a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg, de lesz tánc- sport és jógabemutató is. Ruisz Renáta a kineziológiáról, Levai Borbála a hangterapeutáról, valamint a szívbetegség lelki okairól tart előadást. Felolvasószínház is lesz este hattól Szabó Tibor Andrással. Miközben a WSSZ színművésze felolvas, a Mira Orient Art tagjai táncolnak, így jön létre egy különleges produkció.

Szűrések a szív világnapján

Szombathely – A Szombathelyi Szív a Szívért Egyesület vasárnap emlékezik meg a szív világnapjáról. Jó idő esetén a Fő téri császárkő előtti területen felállított rendezvénysátorban várják a látogatókat, esős időben a Savaria Mozi előtere lesz a helyszín. Tíz órakor köszöntőt mond professzor dr. Nagy Lajos, a megyei Markusovszky kórház főigazgatója. Ezután délután egy óráig különféle ingyenes egészségügyi szűréseken vehetnek részt az érdeklődők.

Szépkorúak sportnapja

Szombathely – Az Aranykorú SE és a helyszínt adó Arborétum Sportlétesítmény (Farkas Károly u. 81.) szervezésében szeptember 28-án, vasárnap 9 órától rendezik meg a Szépkorúak Kámoni-Herényi Kulturális és Sportnapját, amelyre várják a városrész, de egész Szombathely szépkorú (55 év feletti) nyugdíjasait, illetve nyugdíjas klubjait, egyesületeit. A program kulturális része a szépkorúak városi hangszeres Ki mit tud?-ja. Erre szeptember 26-ig lehet jelentkezni. A sportversenyekre – sakk, darts, bowling – elég vasárnap, a helyszínen a vendéglőben 8.45-ig benevezni.

Vasárnap délután földobog a VulkánSág szíve

Celldömölk  – A Ság hegy kráterében vasárnap 15 órakor földobog a VulkánSág szíve. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a szív napján hívja föl a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára. Ebből az alkalomból szeptember 28-án kirándulni hívja a kemenesaljai TDM-szervezet az érdeklődőket, akik a tervek szerint vasárnap 15 órakor szív-alakzatba rendeződnek a Ság hegy kráterében, kezükben piros lufival. Az esemény védnöke Fehér László polgármester.

 

SZEPTEMBER 27.

Ismét várják a Vas megyében élő ikreket a negyedik ikertalálkozóra Ikervárra

Ikervár - Az idei évben a szüreti vigasságokhoz kapcsolódik a vélhetően hagyománnyá nemesedő ikertalálkozó. Szeptember 27-én egész napos, gazdag programsorozatra készülnek a helyiek. Azon túl, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csatlakoztak a „Magyarország szeretlek!" országos programsorozathoz megünneplik az iskola 50 éves jubileumát, ünnepélyesen átadják a felújított Szent Borbála teret és e napon örülhetnek a megszépült Sportcsarnoknak is. Délután két órakor köszöntik a helyi és a megye számos pontjáról érkező ikreket, akik a falu lakóival együtt sokféle fakultatív programon vehetnek részt: íjászkodhatnak és jurtát állíthatnak a Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesülettel, kenuzhatnak a Rábán az Arrabo Szabadidősport Egyesülettel, nemezelhetnek, szőlőt préselhetnek, bejárhatják a falut lovaskocsin, gyalog, talicskán. Táncra perdülhetnek „A Két Zsivány" szüreti mulatósán és a Regös Együttes csárdás ain. A vendégszerető ikerváriak természetesen a jelmezes szüreti felvonulásra, eszem-iszomra és a csűrdöngölő szüreti bálra is invitálnak minden érdeklődőt. Az ikertalálkozóra a művelődési házban és a polgármesteri hivatalban várják a jelentkezéseket.

Szent Mihály-napi lakomát rendeznek

Sárvár – A város is csatlakozik az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című országos programsorozathoz: szombaton Szent Mihály-napi népi lakomát rendeznek. Ököruszályleves, palócleves marhahússal, marhacsíkok kifliburgonyával és vöröshagymával, zöldséges marhatokány, pikáns marharostélyos pirított hagymakarikákkal és tejszínes gombamártással: ezeket az ételeket készítik el 12 órától a Sárvári Néptánckör, a Sárvári Hagyományőrző és Ijász Egyesület, a Nádasdy Bandérium, a Sárvári Kinizsi Horgász Egyesület és a Négy Szakács csapatai a várparkban rendezendő Szent Mihály-napi lakomán, amely tűzgyújtással fejeződik be. A program házigazdája Kondora István polgármester lesz. Ezen a napon a Nádasdy Ferenc Múzeum állandó kiállításait ingyenesen tekinthetik meg a látogatók.

Mi történt a Szent István csatahajóval?

Szombathely – Folytatódik a város egész évben zajló múzeumi Adria-sorozata. Ezúttal a Tengerre, magyar! kiállítás zárórendezvénye derít fényt egy csaknem évszázados rejtélyre. Szeptember 27-én szombaton 16.00 órától az Adria Titanicjának is nevezett Szent István csatahajó történetéről és a magyar roncskutatási expedícióról tudhatnak meg érdekességeket, akik eljönnek a Szombathelyi Képtárba.  A Tengerre magyar! című kiállítást záró rendezvényen dr. Balogh Tamás, a roncsfeltárások történeti-műszaki szakértője lesz a képtár vendége. Az előadás hihetetlenül izgalmasnak ígérkezik: hogyan történt és mi okozta a száz éve vízre bocsátott, és 1918. június 10-én – első és egyben utolsó bevetésén – elsüllyedt csatahajó tragédiáját? A hajót torpedótámadás érte, de 1087 főnyi legénységéből sokan megmenekültek – 85 matróz és 4 tiszt viszont életét vesztette. A tragédiát filmre is vették – erre kevés példa volt akkoriban. A Szent István csatahajó roncsa – az iszapba fúródva a gerincével felfelé, – napjainkban a Premuda-szigettől 9 mérföldnyire, délre 66 méter mélyen nyugszik. A hazai tengerészet egyik legnagyobb rejtélyére számos megoldás született, ezeket mutatják be szakértői kommentár mellett. Mi lehetett az ok? Hajóépítési hiányosságok, árulás, vagy esetleg Horthy Miklós ellentengernagy hibás döntései vezettek a 20 ezer tonnás hadihajó pusztulásához?Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk, és felvételeket is láthatunk majd a tenger alatti kutatásokról, amelyek a hetvenes években kezdődtek meg.

Cserkészek 25 éves jubileuma

Vép, Szombathely – A Magyar Cserkészszövetség és annak III. Nyugat-magyarországi Kerülete 1989-ben, 25 éve alakult meg újra. Erre emlékezve szombaton Vépen, a sporttelepen, délelőtt fél 10 és délután fél 4 között kerületi focibajnokságot tartanak, majd 17 órától közös ünneplést. Vasárnap a kerületi cserkészek templomaikban hálaadó szentmisén vesznek részt. A szombathelyiek 9 órakor együtt ünnepelnek a székesegyházban.

Kőszegi Imre kvintettje a várban

Sárvár – Kőszegi Imre Liszt-díjas dobos, zeneszerző, tanár, a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb alakja idén ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalomból az elmúlt harminc év egyik meghatározó jazzmuzsikusával, Vasvári Pállal új formációt alapított New5 néven. Szeptember 27-én, szombaton 19 órától a Nádasdy-vár dísztermében adnak koncertet.

Katonadalok a Bartók Teremben

Szombathely – Katonadalos találkozó lesz szeptember 27-én, szombaton a Bartók Teremben. A nagy háborús emlékév rendezvénye 14 órakor kezdődik.

Pótolják a tenisztornát

Szombathely – Az Aranykorúak SE szombaton rendezi meg a korábbra kiírt, ám eső miatt elmaradt Szent István Kupa amatőr tenisztornát. Az erőpróbának a Sportliget ad otthont, nevezni a helyszínen is lehet 8.30-ig, a torna 9 órakor kezdődik. A szervezők több korosztályban, több kategóriában írtak ki versenyt.

Öregfiúk fociznak

Nemeskolta - Nagyszabású öregfiúktornának ad otthont szombaton a település.A történet még 1989 őszén, 1989 tavaszán kezdődött, amikor a 380 fős település, Nemeskolta labdarúgócsapata bajnokságot nyert a megyei II. Körmendi-csoportban, így feljutott a megyei I. osztályba. Az utóbbi években ezt a szép sikert ünneplik meg rendre egy tornával a nemeskoltai öregfiúk. Szombaton a nemeskoltai önkormányzat, valamint az ötletgazda Palotai Zoltán által megszervezett 2014-es Rum és Vidéke Takarékszövetkezet Kupáért a – több vasi doktort felvonultató – magyar orvosválogatott, a szlovákiai magyarok lakta Hetény (Chotin) Old Boys, a Söpte öregfiúk és a házigazda Nemeskolta öregfiúk meccsel. A nagypályás futballmérkőzések 2x25 percesek, mindenki játszik mindenkivel. A torna 10 órakor kezdődik, és természetesen nem marad el a harmadik félidő sem.

 

SZEPTEMBER 26.

Újra Szent Mihály napi forgatag

Bük - Harmadszor rendezik meg szeptember 26-án és 27-én a Szent Mihály napi forgatagot, azaz hagyományos nevén a kisfarsang mulatságait. A két nap során színpadra lép a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya zenekar, valamint a Lord, a Zanzibár és az Alma zenekar.

Hulladékkezelés: két nap, két város

Szombathely, Celldömölk – Kétnapos hulladékkelezési konferenciát rendeznek szeptember 25–26-án Zalaegerszege, illetve Celldömölkön. A program a zalai megyeszékhelyen kezdődik csütörtökön, ahol egy üvegfeldolgozó üzemet mutat be délután két órakor V. Németh Zsolt államtitkár. Másnap a celldömölki Jufa Vulkán Fürdőben folytatódik a program, ahol „A közszolgáltatók új lehetősége a csomagolási hulladékok gyűjtésének területén a jogszabályok tükrében" címmel hangzik el előadás.

Lemezbemutató: régi és új dalok

Körmend – Negyven mínusz címmel egy eddigi karrierjét összegző szerzői lemezt jelentetett meg Kardos-Horváth János, a Kaukázus zenekar vezetője. A kiadványnak lesz több Vas megyei bemutatója is, az elsőt pénteken tartják Körmenden. A gitáros-énekes az albumra nemcsak összeválogatta legjobbnak tartott dalait, hanem ismét fel is játszotta őket, így az eredetitől eltérő hangszerelésben, néhány esetben teljesen újragondolt verzióban hallhatja azokat a közönség. A kiadvány anyagát a 2008-ban a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett zenész országos klubturnén mutatja be, ennek péntek esti állomása a  Lokálpatrióta lesz, ahol az énekes-gitáros mellett egy zalaegerszegi duó, a Vizslapark is színpadra lép. Az előzetes program szerint a Vizslapark kezd nyolc órakor, Kardos-Horváth János  – aki minden jegyvásárlónak ajándékba adja új CD-jét – csak ezt követően veszi birtokába a színpadot.  Az alterpop zenei színtéren népszerűvé vált, környezettudatos dalairól  elhíresült Kaukázus együttes vezetője, a gitáros-énekes Kardos-Horváth János nem ismeretlen a körmendi közönség előtt, többször is megfordult a városban. Legutóbb idén nyáron, az 5. Alterába fesztivál egyik közreműködőjeként szórakoztatta dalaival rajongóit.

A nagy háború emlékhelyei

Szombathely – A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ könyvtára és levéltára szervezésében nyílik kiállítás szeptember 26-án (pénteken) 16 órakor Benkő Sándor fotóriporter felvételeiből a Forrásközpont aulájában (Károlyi Gáspár tér 4., C épület), A nagy háború emlékhelyei címmel.

Firkák és más az éjszakai Iseumban

Szombathely – Szokás szerint az Iseum Savariense is bekapcsolódik az egyetemi Kutatók éjszakája-programba: szeptember 26-án 18 órától 23 óráig várják az érdeklődőket, akiknek ezúttal jegyet sem kell váltaniuk. Landgráfné Mózer Ibolya Zsidók Alexandriában, Kelbert Krisztina Szemtől szemben – Képek a két világháború közötti szombathelyi zsidóság életéből címmel tart előadást. Bemutatják a harmadik Firka-kötetet (Fiatal római koros kutatók konferencia-előadásaiból szerkesztve), aztán Bíró Szilvia a Rómába vezető utakról beszél. Közben tea, sütemény, beszélgetés.

Őszköszöntő Oladon

Szombathely – Wolf Kati, Levente Péter, Sebestyén Márta is itt lesz az Oladi Őszköszöntő Fesztiválon, amely csatlakozik az „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek!" országos programhoz. A Simon István Utcai Általános Iskolában egészségfejlesztési és sportnappal kezdődik pénteken a háromnapos fesztivál. Szombaton délelőtt zenés játszótér nyílik a lakótelepen, délután 3-kor lovasbemutató lesz az iskola udvarán. Mindenkit várnak Gryllus Vilmos és Levente Péter kacagó műsorára. Délután ötkor Sebestyén Marta ad koncertet az új templomban. Wolf Kati fellépése után, este fél kilenckor az LGT Emlékkoncerttel egy időben felgyúlnak a fények, ahogy – Szent Mihály napján az ország mintegy 1300 településén. – Ezek mind-mind arra emlékeztetnek bennünket, hogy összetartozunk – hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester. Vasárnap a Fekete István Állatvédő Egyesület várja a házi kedvenceket szerető családokat.

Megyei duatlon diákolimpia

Körmend – Pénteken 14 órától rendezik meg a 2014/2015. évi duatlon diákolimpia B kategóriás Vas megyei döntőjét a körmendi Ipari Parkban. A versenyengedéllyel nem rendelkező indulók – mind a hat diákolimpiai korosztályban – 13 órától 13.50-ig még a helyszínen (Egis/Eybl melletti rész) is nevezhetnek.

Világnapi ajándék

Kőszeg – A turizmus világnapjára turisztikai akcióval készül az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Tourinform irodában. Egy kedves turisztikai akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a vendégbarát viselkedés jelentőségére. Ezért szeptember 26-án és 27-én a Fő tér 2. szám alatti irodába betérő turistákat a kitüntető figyelem mellett meglepik egy apró kis ajándékcsomaggal, amely tartalmaz EDEN-kiadványt, várostérképpel ellátott Kőszeg szóróanyagot és Kőszegi-hegység turista térképet. Ha három kérdésre jól válaszolnak az EDEN-ről, akkor ráadásként egy pólót is hazavihetnek. Az irodába betérő turistákat egy turisztikai kérdőív kitöltésére is megkérik, ezért szállásutalványt nyerhetnek.

 

SZEPTEMBER 25.

Orvosi előadás a depresszióról

Szentgotthárd – A Harmónia Egészségvédő Kör szervezésében orvosi előadás lesz csütörtökön 15 órakor a Színház aulájában. Az előadás témája: Kiút a depresszióból.

Gyógyfüves élmény lesz

Ölbő – A Szent Miklós Gyógyfüves Házba csütörtökön és pénteken várják a látogatókat. Tavasszal több mint 800 tő gyógynövényt ültettek el a karitászosok Ölbőn, így a három éve ültetettekkel együtt sok gyógynövényt aratnak. A gyógyfüves házban csütörtökön és pénteken 10 órától délután fél 6-ig különféle egészségmegőrző prevenciós programokra várják az érdeklődőket. Lehet teázni, kipróbálni a Kneipp-ösvényeket, lesz ingyenes vércukor és vérnyomásmérés is.

Fotókiállítás a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes 75 éves történetéből

Bük - Kóczán-ház (Széchenyi u. 42.): csütörtökön 16.30-kor, „Ebből csak ki lehet halni" – fotókiállítás a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes 75 éves történetéből. Közreműködik Bognár Szilvia népdalénekes és a 25 éves Vasi Népdalstúdió Tanai Erzsébet vezetésével, Keltike Népdalkör. A kiállítást megnyitja: Antal László, néptáncpedagógus-koreográfus, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnökségi tagja, Németh Sándor polgármester.

A Kossuth-díjas együttes tart zeneórákat a megyénkben

Vas megye – Csütörtökön a Kossuth-díjas Muzsikás együttes tart rendkívüli zeneórákat: reggel a vasvári Kardos László Általános Iskolában kezdenek, onnan Csepregre mennek, majd Körmendre és Nádasdra. Rendkívüli interaktív zeneóráikon megénekeltetik a gyerekeket. A magyar népzenei együttest régóta szerették volna meghívni, most sikerült. A világ legnevesebb koncerttermeiben lépnek fel, sokat turnéznak, zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi. Az együttes 2008-ban a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésnek, a World Music Expo WOMEX-díjának a kitüntetettje volt.

Szőlősi diák labdarúgótorna

Szombathely – A Szőlősi Patrióták Kulturális és Sportegyesület idén is megrendezi a déli városrész iskoláinak részvételével a Szőlős Kupa korcsoportos labdarúgótornát. A Király Sportlétesítményben csütörtökön 14.30-kor kezdődik a csata a Dési, a Bercsényi, a Zrínyi és a Reguly iskola 2000/2001-ben született fiúkból álló csapatainak részvételével.

 

SZEPTEMBER 24.

Városi senior sakkbajnokság

Szombathely – Szeptember 24-én, szerdán 16 órakor kezdődik Szombathely városi senior sakkbajnoksága a Haladás VSE Rohonci úti sakktermében. Az 55. életévüket betöltött sakkozók a helyszínen 15.50-ig nevezhetnek a hétfordulós, svájci rendszerű, 20-20 perc játékidejű megmérettetésre.

Testnevelő tanárok sportnapja

Szombathely – Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Testnevelő Tanárainak Egyesülete sportnapot rendez szerdán 14.30-tól 18 óráig az NYME SEK-en. A program a nagytanári tanácskozóban kezdődik, ahol Kocsis Csabáné mestertanár Preventív mozgások, biomechanikailag helyes testtartás az iskolai testnevelésben címmel tart előadást. A délután a tornacsarnokban zárul.

A kamra kincse

Sárvár - Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: szerdán, 17 órakor, A kamra kincse című előadásra várják az érdeklődőket.

Ökumené helyzete Magyarországon

Répcelak - Városi Könyvtár: szerdán, 18 órakor Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, hadtörténész, a MEÖT főtitkára, Ökumené helyzete Magyarországon címmel tart előadást.

Múzeumnyitogató és tanévnyitó

Szombathelyi Képtár: Szeptember 24.-én, 17 órakor, Múzeumpedagógiai tanévnyitó. 17 órakor Múzeumnyitogató – válogatás a tavalyi foglalkozások résztvevőinek munkáiból. Kiállítás megnyitó. 17.30-kor Pedagógusok és múzeumpedagógusok szakmai találkozója – téma: együttműködés a 2014/2015-ös tanévben.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!" – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. A tárlat szeptember 28-áig látogatható.

Szombathelyi Képtár: 25.-én, csütörtökön 17 órakor, Időrétegek, Kondor János gyűjteményes kiállítása. Kondor János festő, grafikus festészetében a természetelvű és az absztrakció felé hajló törekvések egyaránt megfigyelhetőek. Figurális kompozícióiban elsősorban az emberi arc megfestése érdekli. A 90-es években készült munkáira a montázsszerűség, a szakrális tematika és a drámai hangvétel jellemző. Kedvelt technikája az akvarell, emellett szívesen dolgozik pasztellel és foglalkozik grafikával is.

Cafe Frei (Fő tér 24.): 22-én, kedden 18 órakor Ember, embertelen – Gyárfás Viktória és Bartkó P. Szilveszter kiállítása nyílik. Az alkotópáros kiállítása kétféle látásmódot közvetít. Viktória a klasszikus formanyelv követőjeként állítja középpontba az embert, míg Szilveszter akvarelljei a gigászi diskurzusra próbálnak rácsatalakozni. A tárlat október 16-áig látogatható.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Sólepárlás az Adrián címmel kiállítás nyílott, amely november 9-éig tekinthető meg.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében, tapintható  műtárgyakkal kiegészítve; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki  kiállítás:  A  Nagy háború és Körmend. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Új relikviákkal bővült a tárlat

Sárvár – A lengyel menekülteket befogadó sárvári tábor megnyitásának 75. évfordulója alkalmából új kiállítási tárgyakkal bővült a sárvári lengyelség Batthyány utcai bemutatóhelye. A kiállításon második világháborús fegyvereket és relikviákat tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás előzetes bejelentkezést követően látogatható, az érdeklődőknek a 0630-321-1884-es telefonszámon kell jelezni látogatási szándékukat. A tábornyitás 75. évfordulójára a múlt pénteken emlékeztek a sárvári lengyelek: a selyemgyárnál, a Szent László katolikus templomnál, valamint a temetőben nyugvó lengyel katonák sírjainál is koszorúztak.

Így látták el a sebesülteket

Kőszeg – A Kőszegi Városi Múzeumban pénteken nyílt meg az I. világháború centenáriuma alkalmából „A levelek lehullottak" – sebesült ellátás Kőszegen és Vas megyében 1914-1919 között című kiállítás. Majthényi László, a Magyar Nemzet Üdülési Alapítványának főtitkára nyitotta meg, 2015. március 30-áig látható keddtől vasárnapig 9-17 óra között.

ESEMÉNYEK

Itt a szüret, itt van újra

Kőszeg – Csütörtökön kezdődik a Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó rendezvénysorozata. A város boráról csütörtökön döntenek a képviselők, 17 órakor „..in Vino Veritas" címmel kiállítás nyílik a Művészetek Házában. Pénteken fél 7-kor kezdődik a borkirálynő választás, 8-tól szerenádot adnak a kőszegi fúvósok. Szombaton fél 11-kor a Fő téren a vendégzenekarok zenés fogadása, 14 órától a szüreti felvonulás, illetve karnevál kezdődik, amire mindig nagyon sok turista érkezik a városba. Este fél 9-kor a várárokban Szent Mihály-napi máglyagyújtás lesz, 9 órától a rendezvénysátorban Tunyogi Bernadett lép fel, majd szüreti bál kezdődik. Vasárnap a rendezvénysátorban 14 órakor Radics Gigi, 19 órakor az Ocho Macho lép fel, a Fő téren 18 órától a Varnyú Country hallható.

A városban a cirkusz varázsa

Szombathely – Új műsorral nyitott szerda este a Magyar Nemzeti Cirkusz a Sportligetben. Vasárnapig artistaparádéval, lovas produkciókkal, egzotikus állatokkal köszöntik a közönséget. Szombathelyen vendégszerepel a Magyar Nemzeti Cirkusz szeptember 28-ig. A Magyar Nemzeti Cirkusz új műsorral jelentkezik Szombathelyen, amelyet fennállásuk huszadik évfordulója alkalmából állítottak össze. Az est egyik sztárja a Monte Carló-i cirkuszfesztivál Arany Bohóc-díjas elefántja, akinek produkcióját artista bemutatók egészítik ki. Hétköznap este hat órakor kezdődnek az előadások, szombaton délután három és este hat, vasárnap délelőtt 11 és délután három órakor nyitják ki a manézs kapuit.

Battyhány-Strattmann László és Fatimai Szűz Mária templom (Oladi lakótelep): szombaton 17 órakor Égiekkel játszó... címmel, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös régizene-koncertje. Caius Hera lantművész is színesíti egyéniségével, saját zenei világával a programot. A koncerten a magyar régizene és népzenei áthallások varázsolják el a közönséget. Az MMIK-ban előzetes regisztráció szükséges.

Szombathely. Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Rendezvényháza (Simon I. u. 2.): szombaton és vasárnap Oladi Őszköszöntő Fesztivál. Szombaton 9 órakor, Vásári kikiáltók, zenészek. 9.30-kor térzene. 15 órakor Lecsófőző verseny kezdete, közben az iskola diákjainak műsora. 15.30-kor Zumba fitnesz Novák Vikivel. 16 órakor Szamóca Színház: Csipi-Csupi Bábszínháza – zenés mesejáték. 17 órakor Gryllus Vilmos és Levente Péter – Égből pottyant kacagó koncert. 18.30-kor Ataru Taiko Japán Dobszínház. 19.30-kor Wolf Kati. 20 órakor Esto. 20.30-kor Retrobuli az LGT emlékzenekarral, tűzgyújtás, tűzijáték. Vasárnap 10 órától, a Fekete István Állatvédő Egyesület családi napja állati kedvencekkel.

Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek.

Bük. Büki MSK Sportcentruma: Szombaton 17.30-kor „Megkondult az estharang...". 18.15-kor Budatelki zenészek kis koncertje. 18.35-kor „Megkondult az estharang...". 19.30-kor Budatelki zenészek kis koncertje.

Büki MSK, Atrium: szeptember 27.-én 11 órakor, Zabszalma koncert. 12.30-kor Répcementi Férfikar. 15 órakor Sok–Szín Pad Társulat vásári komédiája. 16.30-kor 30 éves Boglya Népzenei Együttes koncertje.

Eötvös utca: szombaton, 10–16 óráig, népi fajátékok, Aja-Gur Hagyományőrző Egyesület, ugrálóvár, kézműves játszóház. 21.30-kor máglyagyújtás.

Büki MSK Sportcentrum melletti terület: szombaton 11 órától főzőverseny a büki civil szervezetek közreműködésével.

Csörötnek: Művelődési Ház: szombaton és vasárnap, XII. Csörötneki szüreti vigadalom kerül megrendezésre. Szombaton 14–21 óráig szüreti felvonulással, néptánc bemutatóval, tűzijátékkal várják az érdeklődőket. Vasárnap 9.30-tól egész napos kirakodóvásár és búcsú. 9.30-kor búcsúi szentmise az Örök Ige templomban.

Szentpéterfa. Kultúrház: szombaton és vasárnap falunap és szüreti vigasság. Szombaton 10 órakor A pályázaton nyert eszközök bemutatása (major). 15 órakor szüreti felvonulás. 18.30-kor Varnyú Country – koncert a rendezvénysátorban. 21–03 óráig szüreti bál, zene: Chungam. Vasárnap 14 órától Vidám kultúrműsor az óvoda udvarán, az óvodások és a helyi csoportok közreműködésével. Rajzpályázat eredményhirdetése. A felújított óvoda ünnepélyes átadása és megáldása. Az óvoda udvarán, bábszínház, népi fajátékok, arcfestés, lufihajtogatás és motorozás várja az érdeklődőket. 19 órakor „Magyarország, szeretlek!" – öröméneklés zenével a rendezvénysátorban. 22 órakor örömtűz gyújtása a kultúrház udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!