Életmód

2014.09.16. 09:00

Az őszi náthás időszak előtt van mit tennünki, hogy erősítsük szervezetünket

Pintér Krisztina fülakupunktúrás addiktológus szerint mivel ősszel és télen nagyon gyakori a megfázás, a nátha, és a sok légúti megbetegedés gyerekek és felnőttek körében egyformán, ezért legfontosabb teendő lenne a megelőzés.

Tóth B. Zsuzsa

Krisztinek rengeteg tippje van, ezek közül ajánl most néhányat olvasóinknak. Azt mondja, olyan ételeket, növényeket, italokat fogyasszunk, amelyekben jelentős a C-vitamin tartalom. Ezek közé tartozik a csipkebogyó, amelyet este langyon vízbe áztassunk, de reggel nem melegebbre, csak iható hőmérsékletűre melegítsük, és fogyasztjuk egész nap kortyonként. Így nem bomlik le belőle a c vitamin. Nagyon egészséges a méz is, természetesen csak annak, aki nem allergiás rá. Felturbózhatjuk a megelőző hatását úgy, hogy két deci mézhez egy hüvelykujjnyi nyers gyömbért vékonyra reszelünk, és egy citromot belekockázunk. A hűtőben tároljuk. Napi egy kiskanállal erősíti a vírusok elleni védekezésünket. Gyerekek szívesen fogyasztják, mivel a gyömbér csípős ízét a méz és a citrom tompítja. Figyeljünk az öltözködésünkre is. Alsó öltözetünk, amely érintkezik a bőrünkkel, mindig pamut legyen. Az üzleteket járva, meleg helyen tartózkodva ugyanis nagyon megizzadhatunk a műszálas ruházatban, és kint az utcán a hidegben biztos a megfázás. Mit tegyünk ha ez bekövetkezik?

Pintér Krisztina fülgyertyával is segíti a megfázás enyhítését (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

 

A gyömbér akkor is nagy segítségünk. Akár teaként fogyasztva, akár emelve a mézes gyömbér napi adagját. Ősi, de hatékony módszer köhögés enyhítésére a zsíros pakolás. Ehhez vékony karikára szelünk egy megmosott vöröshagymát héjastul. Tojásnyi nagyságú hagymára számoljunk három deciliter vizet. Puhára főzzük. A lefőzött hagymateát mézzel ízesítve megihatjuk, a főtt hagymából pakolást tehetünk a mellkasunkra. Kenjük be a mellkasunkat egy evőkanálnyi zsírral. Rakjuk rá a meleg főtt hagymát, borítsuk be folpackkal, és meleg ruhával. Fél óra múlva levehetjük. Nagyon jól oldja a lerakódást a mellkasban.

Ősi természetes antibiotikumunk a fokhagyma, amely nem csak a meghűléses időszakban segít. A kellemetlen illatát enyhíthetjük kakukkfű teával, amely szintén nagyon hatékony meghűléskor. A fülgyertyát ugyancsak alkalmazhatjuk a nátha enyhítésére, az orrjáratok kitisztítására, arcüreg, homloküreg gyulladáskor. Hatékony a fülfájás enyhítésére. Mandulagyulladáskor, asztmatikus fulladásra szintén ajánlja Krisztina. Óva int azonban, hogy vigyázva használjuk, kerüljük az égési sérüléseket. Tilos alkalmazni, ha sérült a dobhártya, illetve méhviasz érzékenység esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!