Kultúra

2014.09.24. 14:10

A VGF-labirintusban

Türelemjáték - e címmel nyílik meg a fiatal fehérvári grafikus, Varga Gábor Farkas önálló kiállítása pénteken a megyei múzeum Országzászló téri épületének emeletén.

Kocsis Noémi

Bár a fiatal művész elmúlt három évét reprezentáló anyagnak a Türelemjáték címet adta, e megnevezés tulajdonképpen gondolkodóba ejtheti a nézőt. Bár tegnap Varga Gábor Farkas még a tárlat anyagán dolgozott a kiállítótérben, azt így is leszűrhette az arra bóklászó kíváncsiskodó, hogy erős mai kifejezéssel élve: ütős , áthallásos, továbbgondolható összeállítás születik, amelyet értelmezni inkább élvezet lesz, nem a türelem próbája bár a néhány uralkodó színben, fehérben, pirosban, feketében tartott objektek között valóban érezhetjük azt, hogy a saját világunkba csöppentünk, de ez a világ nem feltétlenül szimpatikus...

- Ebben az anyagban inkább képzőművészeti jellegű darabok lesznek majd - mondja a pénteken nyíló összeállításról az alkotó. Három éve, a Móri Művésztelepen kezdett bele például az első teremrészben látható sorozatba, amely mozgatható képjátékokból áll. Tavalyi, fehérvári művésztelepi alkalomra készültek a finom árnyjátékokat rajzoló papírplasztikák, a korán eltávozott Tóth László szövegeire. A móri galériában rendezett tavalyi önálló kiállításból itt vannak az említett három színnel operáló, kulturális missziót teljesítő, a könyvolvasást profán, újszerű módon népszerűsítő plakátok, és több új munkát is bemutat az alkotó. Közte egy termetes kartonlabirintust, amely az adott térben alakul, ahhoz szabható, igazítható.

A tárlatot pénteken 18 órakor Pinczehelyi Sándor képzőművész nyitja meg, az esemény után zenés party kezdődik majd, melyen az alkotó egyik barátja, Dr. Sax szórakoztatja stílusosan swing és beatszámokkal a látogatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!