Pápa

2014.09.26. 19:36

Kitárult a tudomány kapuja a Refiben

Pápa – Látványos kísérletek és izgalmas előadások várták az érdeklődőket a pápai református gimnáziumban péntek délutántól egészen késő estig a Kutatók éjszakájához kapcsolódóan.

Polgár Tibor

Gránásiné Bácsi Tünde igazgatónő kiemelte, a Kutatók éjszakája során leginkább egyetemek programjaiba nyílik betekintés, azonban a pápai Refi másodszor bizonyítja, hogy középiskolai keretek között is érdekessé, egyúttal pedig közérthetővé lehet varázsolni a tudomány világát. A változatos programokat kínáló rendezvényre sokan ellátogattak a nagy múltú tanintézetbe, ahol a refis diákok egyszerű, de érdekes, akár otthon is elvégezhető kísérleteket mutattak be, miközben megadták a látottak fizikai értelmezését is. Előadást tartott egy paleontológus, egy geofizikus, valamint egy szülész-nőgyógyász, majd a házigazda gimnázium két tanára, Podányi Tamás és Somosi István látványos kísérletshow-t prezentált.

A Kutatók éjszakáján kicsik és nagyok is jól érezték magukat (Fotó: Polgár Tibor)

– Olyan kísérletekkel készültünk, amelyek feloldják az emberekben a fizikával szembeni idegenkedését, viszolygást – fogalmazott Somosi István, aki az est zárásaként élménybeszámolót tartott a CERN-ben, azaz a Nukleáris Kutatások Európai Tanácsának világában tett látogatásáról. Mint mondta, a francia–svájci határon elhelyezkedő gigászi kutatóközpontban bepillantást nyerhetett a tudomány közvetlen élvonalába. Az itt zajló kutatások eredményeinek többsége később az élet számtalan területébe beépül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!