Kőszárhegy

2014.09.28. 13:08

A faluház kulcsa és a pásztortűz üzenete Kőszárhegyen

Idézzük meg a gyermekkor emlékeit, fedezzük fel a szülőföld titkait, éljük át együtt a hazatérés örömét, a közösség erejét! Igen, itthon vagy!

V. Varga József

Három ünnepi alkalmat kötöttek össze szombaton a településen, az Itthon vagy! – Magyarország, szeretlek! rendezvényfolyamába beleszőve a szüreti vigasság és a faluházavató programjait.

Amint Borján Péter polgármester megnyitójában kifejtette: közösségi kezdeményezés eredménye, hogy a kőszárhegyiek ma a faluközpontban, az óvoda mellett birtokba vehetik a faluházat. A munkálatok 7,2 millió forintból valósultak meg, melyből 4,9 millió forintot tett ki a vidékfejlesztési pályázat nyomán elnyert támogatás.

Az elöljáró tucatnyi civil szervezetnek adott át emléklapot, melyen a faluház és egy kulcs látható. A jelképes kulcsátadás felhívásként is szolgál: használják ezt a házat a közösségek erősítésére, az egész falu javára - tette hozzá az elöljáró.

Köszöntőjében Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke az összetartozás felemelő gondolatára fókuszált.

Gáspár Csaba alpolgármester, a motokrossz klub elnöke ötlete nyomán a szőlősgazdák helyi borok házasításával elkészítették a falu borát, a Kőszár-hegylevének elkeresztelt nemes nedűt. A közös szőlődarálás, a préselés, a mustkóstolás sajátos időutazásra vitte a sokaságot.

Játékos vetélkedők, a szőlőhegy történetét ismertető diskurzus, bormustra és táncház színesítette a délutáni, esti programot, fellépett Bíró Krisztina énekes és a Tavaszi Hérics kórus. Hazatértünk, megpihenhetünk – üzente mindannyiunknak a Szent Mihály-napi máglyagyújtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!