Hírek

2014.10.01. 17:00

Csalás gyanúja Egyházasrádócon - Nyomoznak a polgármester ellen

Egyházasrádóc - Büntetőügyben nyomoz a hatóság a település polgármestere ellen. Csalás és hűtlen kezelés a gyanú.

Simon Erzsébet

Mindegy, milyen majom van a ketrecben! - ezzel a viccesnek szánt mondattal sommázta a véleményét az egyik helyi kocsma előtt üldögélő férfi, amikor egyebek mellett azt firtattuk tegnap, milyen választási kampány folyik a településen, és vajon a három polgármesterjelölt közül ki lesz a befutó. Leginkább persze arra voltunk kíváncsiak, hallottak-e a falubeliek arról, hogy a jelenlegi polgármester ellen két feljelentés alapján is nyomozást rendelt el a rendőrség. Az italbolt tucatnyi vendége csak a fejét csóválta a hír hallatán, bár többen hangoztatták, hogy rebesgetnek valamit a községben, de ők aztán nem mondanak semmit. Nem szabad, nem merünk ezt hajtogatták egyre. Sejtelmes válaszokat adtak más, általunk megszólítottak is.

Volt, aki azt mondta, tud egy névtelen feljelentésről, de abban az ügyben megszüntették az eljárást. Nos, az illető igazat mondott. Vassné dr. Szele Adrienne ügyészségi szóvivőtől megtudtuk, hogy idén márciusban rendelt el nyomozást a Körmendi Járási Ügyészség Sőre Zoltán polgármester ellen jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanújával. Ez a történet az önkormányzati konyha pályázati pénzből történt felújításával kapcsolatos. A polgármester a képviselő-testület jóváhagyása nélkül döntött a kivitelezőkről, és ezt utólag igazoltatta velük. Pénz nem veszett el, a nyomozó hatóság augusztus 2-án meg is szüntette az eljárást. Ugyanakkor augusztus elsején a Körmendi Rendőrkapitányság csalás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást Sőre Zoltán ellen, ismeretlen személy feljelentése alapján. Eszerint a polgármester a hivatali hatalmával visszaélve, a tulajdonosokat megtévesztve szerezte meg a község egyik ingatlanát a testvére nevében.

Sőre Zoltán hallomásból tudja, hogy valakik feljelentették. Őt még nem kereste a nyomozó hatóság. A polgármester, aki újra indul a választáson, ellene irányuló tisztességtelen kampányfogásról beszél (Fotó: Szendi Péter)

Szeptember 24-én pedig hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult nyomozás: az ügyészség közlése szerint a község jegyzője jelentette fel Sőre Zoltánt, mert a polgármesteri hivatal belső ellenőrzése a pénzügyi elszámolások felülvizsgálata során a 2010. január 1. és 2014. szeptember 24. közötti időszakra vonatkozóan számviteli hiányosságokat tárt fel. Mindkét ügyben folyamatban van a nyomozás, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság erre tekintettel nem ad ezekről bővebb információt.

Nem tudtunk meg lényegi dolgokat dr. Takács Ervin jegyzőtől sem, ő is a rendőrségi vizsgálatra hivatkozva utasított el bennünket. De nem lett több információnk az ügyekről akkor sem, amikor két jelenlegi képviselőt - egyikük polgármesterjelölt, másikuk ismét képviselőjelölt a jövő heti választáson - kérdeztünk. Szvoboda Tamás és Bali László is azt mondta, szívesen áll rendelkezésünkre a választások után. Sőre Zoltán érdeklődésünkre úgy reagált: hivatalosan nem, csak hallomásból értesült a feljelentésekről. A nyomozó hatóság őt még nem kereste. Úgy véli, ellenfelei nem tisztességes kampányt folytatnak, lejárató hadjárat indult ellene a választások előtt, a testület és a jegyző is összezárt ellene. Hozzátette: polgármestersége 12 éve alatt a testületi tagok nyolcvan százaléka volt faluvezetői jelölt, de mindegyikük veszített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!