Sárvár

2014.10.02. 09:12

Pénzt vertek a gércei diákok

Gérce - A magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes barátságok kialakítása, elmélyítése az elsődleges célja a Határtalanul programnak, amelynek révén a gércei általános iskola 7. osztályos tanulói eljutottak a Felvidékre.

Simon Erzsébet

A vasiak a Zala megyei gelsei Weöres Sándor Általános Iskola 7. osztályosaival együtt járták végig a magyar történelmi emlékeket a felvidéken. Zanati Margit és Farsangné Simon Ildikó kísérte a diákokat, akik megcsodálták Dévény tornyait, Pozsony szépen felújított várát, a bazini vár gyönyörű kertjét, a vöröskői vár szépségeit. Beckó váránál újabb mondával ismerkedtek meg, elfoglalták Bajmócot, Trencsénben megmászták a Máté-torony lépcsőit.

Gércei iskolások. Fotó: Simon Erzsébet

- Ellátogattunk a nagycétényi kéttannyelvű alapiskolába is, ahol a magyar diákok népviseletben, apró ajándékkal várták a csoportunkat - mesélte Pécz Fanni. - A gelseiek és mi is magyar irodalmi alkotásokból összeállított könyvcsomagot, képeslapokat és egyéb érdekességeket ajándékoztunk. Lehetőségünk volt betekinteni az osztályokba is. Azt láttuk, hogy szépen díszített osztálytermeik, nagy könyvtáruk van. Csitáron Kodály Zoltán emléktábláját koszorúztuk meg, ott fogadott minket a település jegyzője. Megköszönte a megemlékezést, a népdalokat, és képeslapot, helyi címert ajándékozott nekünk.

Garamszentbenedek, Alsóbodok, Körmöcbánya következett, az utóbbi helyen kipróbálhatták a diákok a nagy figyelmet igénylő pénzverést, megnéztük a múzeumot és az ott kialakított bányajáratot. Zólyomban megemlékeztek az ott született Balassi Bálintról, tartalmas, sok ismeretet kínáló felvidéki kirándulásuk pedig Selmecbányán ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!