Gazdaság

2014.10.02. 11:00

Szakmák alkonya: kevés a gyerek, és mindenki érettségizni akar

Székesfehérvár - Úgy tűnik, nem csak orvosból és kémiatanárból, de több szakma művelőiből is egyre égetőbb a hiány.

B. Kiss László

Az elmúlt hetekben több fórumon, többen is megkongatták a vészharangot: kevés a szakember! Ez igaz az EU-ra, igaz Magyarországra és igaz Fehérvárra is. Nem csupán mérnökből, de szakmunkásokból is hiány van! Ez pedig - túl azon, hogy bosszantó, ha nem talál megfelelő szakit a polgár - gátja lehet a gazdaság további fejlődésének. A helyzetre jellemző, hogy győri cég is képviseltette magát a minap egy fehérvári állásbörzén, a fehérvári cégek pedig egyre távolabbról hozzák, viszik alkalmazottaikat, ami tetemes pluszköltséggel jár. Égi Tamás alpolgármester egy csarnokavatón a minap azt a kijelentést tette, hogy öt-hatezer munkavállaló hiányzik a megyeszékhelyről. A magyarok köztudomásúan nem mobilok, a felnőtteket nehéz tömegével idecsábítani, ezért aztán a megyeszékhelyen tanuló fiatalokat kell arra rábírni, hogy tanulmányiak végeztével a városban maradjanak... Ezekre a kijelentésekre rímel mindaz, amivel egy mester, Rivnyák Tibor kereste meg szerkesztőségünket. Rivnyák Tibor 18 éve dolgozik festőként. Kezdetben alkalmazott volt, majd saját vállalkozásba kezdett. Sokáig állandó társakkal dolgozott, sok megrendelést teljesítettek, akkoriban még jellemzően nem csupán a tehetősebb réteg számára. Mára azonban minden átalakult.

- Nemrég átestünk egy hullámvölgyön, amikor hosszabb ideig kevés volt a megrendelés, ám az elmúlt évben ismét rengeteg lett a munka. Ennek természetesen örülök, de az utóbbi időben gondot okoz a minőségi munkaerő hiánya. Márpedig nálam inkább erre lenne szükség, mivel manapság az ilyen megrendelésből van több. Mindent nem tudok egyedül és határidőre megoldani, ezért keresek jó ideje szakembert, de kevés a megfelelő személy az ilyen szintű munkához. Sokan ugyanis már rég elmentek külföldre, s a kinti bérekkel egy hazai vállalkozó jelenleg nem tud versenyezni - mondja Tibor, akinek régi kollégája is hasonló cipőben jár. Az ő csapatát az elmúlt hónapokban két festő hagyta el, ígéretesebb németországi munkáért.

Rivnyák Tibor jó ideje keres már munkatársat, ám  nem talál (Fotó: Molnár Artúr)

Tibor és a vele kapcsolatban lévő vállalkozók állítják: az a furcsa helyzet állt elő, hogy egyre több a munka, itthon viszont nincs elég szakember. S ha lenne is megfelelő, nem lehet tisztességesen megfizetni. A frissen végzett fiatalok pedig tapasztalataik szerint nem a mai piaci elvárásoknak megfelelő oktatást kapják.

Festőnek az idén mindössze hárman jelentkeztek a fehérvári Vörösmarty Mihály Szakképző Iskolába, márpedig legalább tizenkét tanuló szükséges ahhoz, hogy egy szakma oktatását adott évfolyamon elindítsák - tudtuk meg Albrecht Gyulától, az intézmény igazgatójától. De nem csak festőnek nem jelentkeztek elegen. Szárazépítésből legközelebb várhatóan éppen a Vörösmartyban rendezik meg a Szakma kiváló tanulója versenyt, ám hazai színekben nincs kit indítani, mivel szárazépítés szakmában sem indult érdeklődés hiányában képzés meséli az igazgató. Meghirdették a műköves és kőfaragó szakmát is, de egyetlen jelentkező sem volt rá, s például a bádogos, a tetőfedő bizonyítvány megszerzése iránt sincs hajlandóság. A szakmunkáshiány legfőbb oka Albrecht Gyula véleménye szerint a demográfiai hullámvölgy.

Túl kevesen végeznek mostanság az általánosban. Ugyanakkor rengetegen a gombamód megszaporodott gimnáziumokban, szakközépiskolában folytatják a tanulmányaikat, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy az érettségi önmagában vajmi keveset ér... A hiányszakmát választók egyébként ösztöndíjban részesülnek. Jelenleg a Vörösmartyban a kőműves-burkoló, az ács-állványozó és központifűtés és a gázhálózat szerelő szalmát tanuló diákok kapnak a tanulmányi eredménytől függően havi tízezertől harmincezer forintig terjedő támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!