Kosárlabda

2014.10.08. 12:55

Néhány szabály megváltozott az idei kosárlabdaszezonra

Szombathely - Több kosárlabda szabály is megváltozott az új szezonra. A legszembetűnőbb újításokra Tóth Kálmán, a Vas Megyei Kosárlabda Szövetség játékvezetői bizottságának elnöke hívja fel a szurkolók figyelmét.

Tóth Gábor

– Az első, és talán legfontosabb változás a támadóidőben történt – kezdte a szabályismertetést Tóth Kálmán. – Eddig, ha a labda gyűrűt ért, egyből 24 másodpercre ugrott az óra. Mostantól kezdve kevesebb ideje, mindössze 14 másodperce marad a támadó csapatnak, ha megkaparintja a labdát. Érdekesség, hogy akkor is 14 másodpercre ugrik az óra, ha mondjuk 19 másodpercnél dobták el a labdát.

Perl Zoltán játékos, és Török Zoltán játékvezető kettőse. Fotó: Unger Tamás

A belemenésmentes félkörben akkor sem ítélnek hibát a támadó ellen, ha a védőjátékosnak a lába éppen csak érinti a félkört. A technikai hibánál eddig két büntetődobás járt, mostantól csak egyet lehet dobni. Újdonság, hogy azt a játékost, aki két technikai hibát gyűjt be, ki kell állítani. Az időkérésnél is van némi újdonság. A második félidőben ugye háromszor lehet időt kérni, de ezt a három időt nem lehet ezentúl az utolsó két percre hagyni – a hajrában csak kétszer szólíthatja maga köré csapatát a tréner. Aki addig nem kér ki egy időt, annak elveszik egy lehetőség.

A szabályváltozásokkal a döntéshozók azt szeretnék elérni, hogy a kosárlabda pörgősebb, gyorsabb legyen. A változások továbbá rendre a támadójátékot, a támadó csapatot segítik – így látványosabb lesz a meccs a szurkolók számára. És ugye a nemzetközi, amerikai trendekhez is igazodnak. Véleményem szerint a csapatok, a játékosok könnyen alkalmazkodnak az új szabályokhoz, hiszen alapjaiban azért nem változott meg a kosárlabda. A felkészülési időszakban már teszteltük az új szabályokat, és a tapasztalatok kedvezőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!