Kultúra

2014.10.08. 14:40

Szabad/Idő szombatig

Az Éjszakai Átszállón készült Free time! című látványos alkotás ihlette a Kortárs Művészeti intézet friss tárlatát. Zárás pénteken!

Szabó Szabolcs

A Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményéből kiválogatott munkák a kilencvenes évek elejétől napjainkig a legkülönbözőbb médiumok, felfogásmódok és technikák használatában mutatnak egy olyan közös nevezőt , tematikus megközelítést, ami a művészeti stílusok párhuzamosságán túl nem szól másról, mint a művészek saját életükre adott reflexiójáról és vallomásukról arról, hogy mi az, amit az életben a kötelességvállalás mellett legőszintébben élveznek és szeretnek. A Szabad/idő címmel jelentkező tárlat művészei:

Ádám Zoltán, Barakonyi Zsombor, Benczúr Emese, Böröcz András, Bozsó András, Braun András, Eperjesi Ágnes, Friedrich Ferenc, Gábor Imre, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gyenis Tibor, Kaszás Tamás, Koronczi Endre, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Nemes Csaba, Németh Hajnal-Beöthy Balázs, Németh Ilona, secco & freshk.o. csoport (Keresztesi Botond, Szigeti Árpád), ROHO Rohonczi István, SI-LA-GI, Szabó Benke Róbert, Szabó Sarolta, Szil István és Szűcs Attila.

A kiállítás tematikájának ötletét a Kortárs Művészeti Intézet Éjszakai Átszálló című programjára készített Free time! című secco adta, amit a Secco & Fresh KO csoport (Keresztesi Botond, Szigeti Árpád) készített a volt Uitz Terem utca felőli frontjára. A mű egy 1919-es Uitz Béla plakát (Vörös katonák előre!) átirata, amelyen az alakok puskákkal a vállukon vonulva láthatók.

E plakát újraértelmezésében a szereplők tandembiciklin ülnek szabadidős eszközökkel a kezükben, de a megjelenítés utal az eredeti alkotás korára és szellemiségére is, például azzal, hogy az első alak pulóverén megjelenik egy Kassák Lajos féle képarchitektúra.

A számos érdekes munkát felvonultató kiállítás október 10-ig, szombatig várja az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben.

A tárlat kurátorai: Petrányi Zsolt és Deák Nóra.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!