Kultúra

2014.10.08. 15:30

Folklór hét a Pannon Egyetemen

Veszprém - A tizedik Egyetemi folklórhét díszletét a Balaton-felvidék hímző- és csipkekultúrájának csodálatos remekei adják az aulában.

Őrsi Ágnes

Újabb paravánok az egyetem aulájában. Az első előtt Szuper Miklósné Bohus Judit népi iparművész áll, és örömmel mondja: - Kézbe vehettem, haza vihettem az 1700-as évekből származó úrasztali terítőt. Feldolgoztuk, íme az eredmény, a garnitúra műhelyünk ajándéka a füredi református templomnak. Forgalmas hely az egyetem aulája, a megnyitóra érkezett vendégeken kívül is sokan megállnak a paravánok előtt. Hétfőn tizedszer kezdődött meg az Egyetemi folklórhét. Nagy szó ez, emeli ki köszöntőjében Felföldi Gábor közművelődési titkár. A hét hagyományosan a tanár-diák meseolvasó esttel kezdődött, majd jött Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, lesz nótaest és borkóstolás, népzenei koncert, táncház, a díszletet pedig mindehhez a Balaton-felvidék hímző- és csipkekultúrájának csodálatos remekei adják az aulában.

A balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely tagjai az Alsóörsi Csipkeműhely alkotóival együtt a hagyományok újraértelmezésével készítenek csodaszép mai ruhákat, lakástextíliákat, sőt, még az utánpótlás oktatására is vállalkoznak (Fotó: Nagy Lajos)

- Béke, nyugalom, szeretet és áldás árad belőlük, valamennyit a Népi Iparművészeti Tanács zsűrizte, többségük a Magyar Kézművesség kiállításon is díjazott volt - mondta megnyitójában Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, az Európai Magyar Népművészetért Alapítvány vezetője. A korán polgárosodott Balaton-felvidék legelterjedtebb hímzésfajtája a fehér hímzés volt, hagyományosan foglalkoztak a vert csipkével is. A Pannon Egyetemen október 28-ig látható kiállítás témaköre bővebb, székelyszentimrei, sióagárdi, parajdi motívumokat is láthatunk lepedővégeken, függönyökön, asztalterítőkön. Készítői a balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely tagjai, akik az Alsóörsi Csipkeműhely alkotóival együtt a hagyományok újraértelmezésével készítenek csodaszép mai ruhákat, lakástextíliákat, sőt az utánpótlás oktatását is vállalják.

Bohus Judit vezeti mindkét alkotó közösséget. Nekik köszönhető, hogy tavasszal a Balaton-felvidéki és a bakonyi hímző kultúra, csipkekultúra bekerült a Veszprém Megyei Értéktárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!