Kőszeg

2014.10.08. 17:25

Kőszeg folytatja a műemlékek helyreállítását

Kőszeg - Azt mindenki tudja ebben az országban, hogy a történelmi kisváros, Kőszeg gazdag műemlékekben. Ezek helyreállítása, megőrzése nagy feladat. Úgy néz ki, szerdán elkezdődött egy biztató folyamat.

Némethy Mária

Szerda délután Huber László polgármester avatta fel a helyreállított Nepomuki Szent János kápolnát és szobrot Kőszegen, a Felső Gyöngyös-hídnál. – Az itt lakók már régebben kezdeményezték a nagyon rossz állapotban lévő műemlék felújítását, és mi úgy gondoltuk, igazuk van, felkaroljuk az ügyet – mondta el avatóbeszédében Huber László.

Huber László polgármester avatta fel a megújult kápolnát és szobrot. Fotó: Némethy Mária

A Nepomuki Szent János szobor későbarokk, az alkotásnak helyet adó, jellegzetesen klasszicista építmény 1810 körül készült. A szobrot és kápolnát Harangozó Vilmos esperes plébános áldotta meg. Kőszeg az ötödik legtöbb műemlékkel bíró város Magyarországon. Ezért kérdeztük meg Huber László polgármestertől, hogy mi lesz Kőszeg többi műemlékével. Mikor újulnak meg? A polgármester elmondta, hogy a Nepomuki Szent János szobor és kápolna az első komolyabb műemléki helyreállítás. Ausztria irányából érkezve az első jelentős kőszegi műemlék. Siralmas állapotban volt, meg kellett menteni.

– Feltett szándékunk folytatni a műemlékek felújítását – hallottuk a polgármestertől.

– Például a hajdani szegényház is nagyon fontos műemléke Kőszegnek, és visszakaptuk az államtól. Funkciót keresünk neki, mindenképpen szeretnénk megóvni. A Chernel utca 10. szám alatti Festetics-palotának már készül a megvalósíthatósági terve. Akármilyen furcsa, a városházára is ráférne a felújítás. Akár több tízmillió forint is kellene rá, mert rendkívül rossz a tetőzete. De ott van a Jurisics tér szegletében az úgynevezett Lábasház is, amely a városi levéltárnak ad otthont. Igaz, nincs az épület az önkormányzat tulajdonában, de szintén nagyon rossz állapotú. Remélem, lesz majd arra is pénz – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!