Hírek

2014.10.09. 08:47

Választanak a nemzetiségek is október 12-én

Vas megyében október 12-én a helyi polgármesterek és a képviselők választása mellett negyven településen nemzetiségi önkormányzati képviselőket is választhatnak azok, akik felvételüket kérték a nemzetiségi névjegyzékbe.

Munkatársunktól

A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára, október 12-re tűzte ki. Települési nemzetiségi önkormányzati választást ott lehetett kitűzni, ahol a 2011-es népszámlálás során legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Választást azonban csak azokon a helyeken lehet megtartani, ahol a képviselőjelöltek száma legalább annyi, ahány képviselő választható.

Országosan 2 ezer 715 nemzetiségi választást tűztek ki. Ebből 2 ezer 149 a megtartható választás, amely 1745 települést érint. Vas megyében 55 választást tűztek ki, amiből 48 a megtartható. A nemzetiségi önkormányzati választásban Vas megyében 40 település érintett.

A legtöbb nemzetiségi választást, hatot Szombathelyen tűzték ki. Ebből négy a megtartható, miután román, illetve a szlovák nemzetiség nem állított megfelelő számú képviselőjelöltet. Három nemzetiségi választás lesz Kőszegen és Szentgotthárdon kettő-kettő Alsószölnökön és Csepregben.

A megyében tizenegy településen tartanak horvát nemzetiségi önkormányzati választást: Bükön, Csepregben, Felsőcsatáron, Horvátlövőn, Horvátzsidányban, Kőszegen, Nardán, Ólmodon, Peresznyén, Szentpéterfán és Szombathelyen. Húsz helyen lesz roma nemzetiségi választás: Bérbaltaváron, Bükön, Celldömölkön, Csepregben, Csöngén, Csörötneken, Győrváron, Káldon, Körmenden, Kőszegen, Magyarlakon, Olaszfán, Pankaszon, Sárváron, Simaságon, Szentgotthárdon, Szombathelyen, Toronyban, Vasváron és Vépen. Elegendő jelöltet állítottak, így megtartható a német nemzetiségi választás Alsószölnökön, Kiszsidányban, Kőszegen Pornóapátiban, Rönökön, Szentgotthárdon, Szombathelyen, Vaskeresztesen és Vasszentmihályon. Szlovén települési önkormányzati választást Alsószölnökön, Apátistvánfalván, Felsőszölnökön, Kétvölgyön, Orfaluban, Szakonyfaluban, Szentgotthárdon és Szombathelyen rendeznek.

Vas megyében a települési választással együtt roma és horvát területi önkormányzati választást is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!