Kultúra

2014.10.09. 12:01

Könyvtárban lenni jó – izgalmas élmények, csábító programok az olvasás népszerűsítésére

Szombathely - Vas megye is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához: a városi könyvtárak mindegyike, illetve a települési könyvtárak közül sok részt vesz az olvasásnépszerűsítő, könyvtárba csábító rendezvények szervezésében.

Merklin Tímea

- A tegnapi 105-höz képest ma már 204 a Vas megyei könyvtári programok száma – tudtuk meg Nagy Évától, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatójától, aki a sajtótájékoztatón elmondta: a könyvtárak célja, hogy a meglévő közönségükön kívül olyanokat is bevonzzanak, akik eddig nem látogatták ezeket az intézményeket. - Megmutatjuk, hogy könyvtárban lenni jó, kellemes, izgalmas, élményt adó programok várnak itt mindenkit 0-tól 100 éves korig.

Gergácz Katalin gazdasági igazgatóhelyettes, Nagy Éva igazgató, Bozzai Judit gyermekkönyvtáros és Nagy Marianna zenei könyvtáros a sajtótájékoztatón. Fotó: Merklin Tímea

Szombathelyen a Berzsenyi könyvtáron kívül a Nyugat-Magyarországi Egyetem SEK Könyvtára, az oladi könyvtár és a Siker könyvtár szervez programokat. Bükön, Celldömölkön, Csepregen, Körmenden, Kőszegen, Répcelakon és Sárváron kiállításból, verses-zenés kalandozásból, könyvtárbemutatásból, olvasásnépszerűsítő és ismeretterjesztő programokból, életmóddal kapcsolatos előadásokból szőtt kínálat várja a látogatókat.

Az Országos Könyvtári Napok ma már éppen úgy hozzátartozik az októberi napok hangulatához, mint a pirregő tücskök kedves, nyárbúcsúztató muzsikája. Idén október 13-20. között zajlik  programsorozat „Találkozzunk a könyvtárban!" hívószóval, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében. Tavaly országosan közel 4000 program volt, amelyen 151 ezer ember vett részt az ország 877 településének 987 intézményében. A szervezők célja, hogy megmutassák: milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban. Ezt segíti a témakörök változatossága is, az élő emlékezettől a múltunk értékein (dokumentumfilmek, antik fotók, háborús napló) át az olyan megosztott örömökig, amilyen például a kertművészet.

Az Országos Könyvtári Napok része a 20. jubileumi Vas Megyei Könyvtári Nap, amelyet 1995 óta szerveznek - mindig aktuális témában, változó helyszínnel, főleg Vas megye könyvtárosai számára, de időnként regionális, sőt határon átnyúló partnerkapcsolati kört érintően is. Az idei szakmai nap helyszíne a kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtár lesz október 13-án.

Nagy Marianna zenei könyvtáros, Bozzai Judit gyermekkönyvtáros, Nagy Éva igazgató és Gergácz Katalin gazdasági igazgatóhelyettes a sajtótájékoztatón. Fotó: Merklin Tímea

Bozzai Judit gyermekkönyvtáros elmondta: tavaly 600 gyerek vett részt a programjaikon. Idén is igyekszenek elég érdekesek lenni: például „Miért üres a postaláda mostanában" címmel Varró Dániel versekre építenek olyan foglalkozást, amely az internetes közösségi oldalakról szól. A tolerancia, a megértés, az egymásra figyelés jegyében tematizálják a vakok és gyengén látók mindennapjait, a siketek világát. A „részeg szemüvegen" keresztül a gyerekek láthatják az alkohol, a drog érzékelésre káros hatásait. A Könyves Vasárnapon a népszerű papírszínház is előkerül, és a babákat is hozzák újra a Ringatóba.

A Könyves Vasárnapon idén nem lesz ingyenes beiratkozás anyagi okok miatt, ismét adják viszont azt a kedvezményt, hogy amnesztiát kap a késedelmi díj alól, aki visszahozza a lejárt dokumentumokat, függetlenül a tartozás összegétől. Csak a bírósági eljárás alá vont késedelmeket nem engedik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!