Foci

2014.10.09. 14:20

Nemzeti csapatunk helyzete és esélyei megyei fociszereplők szemével

Ha nem is sorsdöntő, igencsak érdekesnek és izgalmasnak ígérkező mérkőzésen lép pályára szombaton a magyar labdarúgó-válogatott. Kell-e nagyobb rangadó a románok elleni derbinél? Mik az esélyeink? Új kapitány, új foci? Három Veszprém megyei futballszereplőt kérdeztünk.

Horváth Gábor

Szereplőink három osztályt és három korosztályt képviselnek.

Fischer Ferenc rutinos, sokat tapasztalt edző, jelenleg a megye I-es Herend csapatát irányítja. Pető Tamás volt válogatott futballista, az NB III-as Balatonfüred trénere. A 22 esztendős Csordás Szabolcs pedig az NB II-es FC Ajka labdarúgója.

A sportemberek ugyanazokat a kérdéseket kapták.

- Nagy port kavart az elmúlt hónapokban a szövetségi kapitányi kérdés. Mit szólnak Pintér Attila Dárdai Pálra cseréléséhez?

Fischer Ferenc: - Nincs jogom megkérdőjelezni az előző kapitány szakmai hozzáértését. A válogatási elvekkel talán lehetne vitatkozni. Örömmel vettem Dárdai Pál kinevezését, optimista vagyok vele kapcsolatban.

Pető Tamás: - Pintér kinevezése nagy hiba, elkapkodott döntés volt. Az eredmények nem is jöttek. Dárdai fontos meccs előtt vette át az irányítást, az majd később derül ki, hogy ez jó lépés volt-e, vagy sem. Az biztos, hogy az észak-írek ellen mutatott játék után váltásra volt szükség. Én, mint fiatal edző, üdvözlöm Dárdai kinevezését.

Csordás Szabolcs: - Pintér személye megosztó volt, magam sem tartottam a legjobb választásnak, de ha már kinevezték, több bizalmat kaphatott volna. Dárdaival kapcsolatban személyes élményem is van, két éve az NB II-es válogatottban dolgoztam a keze alatt. Nagyon élveztem, ő a legapróbb részletekig, ízig-vérig profi, ráadásul jól tudja motiválni a játékosokat.

A legtöbben sokat várnak az új kapitánytól, Dárdai Páltól
Fotó: MTI

- Hogyan léphetne végre előre nemzeti csapatunk?

F. F.: - Ha ezt tudnám, önként jelentkeznék Csányi úrnál (MLSZ-elnök - a szerk.) szövetségi kapitánynak. Az biztos, hogy mentális erősítésre szükség lenne. Sokszor éreztem úgy, hogy a játékosok nem tettek meg mindent a siker érdekében.

P. T.: - Ez egy összetett dolog. Amíg a klubfutballt nem változtatjuk meg, nem lesz jó a válogatott. Meg kell adni a 17-18 éveseknek a lehetőséget és nem külföldiekkel teletömni a csapatokat. Csak néhány egyesületnél van ilyen törekvés. Elszomorító, milyen képességű emberek lépnek pályára itt-ott az NB I-ben. Mit mondjak ezek után az NB III-as játékosaimnak?

Cs. Sz.: - Az MLSZ-nél jól gondolkodnak abban, hogy a kapitány személye sokat segíthet. Egy tapasztalt, nagynevű külföldi edző plusz hitet és önbizalmat adhat, persze a megfelelően kialakított taktika mellett. Én Dárdaitól is sokat várok a következő három meccsen, de az ő igazi ideje szerintem később jöhet el.

- Mit várnak a bukaresti összecsapástól?

F. F.: - Szeretném, ha nem kishitű és nyuszi módon állnánk ki. Bízom a szoros, kiélezett küzdelemben. Örülök, hogy több külföldön játszó kap szerepet, hiszen pokol vár a csapatra és ők az ilyen hangulathoz jobban hozzá vannak szokva.

P. T.: - A realitás az, hogy a román jobb csapat, de minden meccs más. Igenis van esélyünk. Bízom benne, hogy más szellemiségű csapat fut ki a pályára, olyan, amelyik nem ijed meg. Ha azt teszik, ami a dolguk, azaz fociznak, lehet esélyünk. Nem kellenek hangzatos nyilatkozatok. Tegyenek meg mindent és akkor eredménytől függetlenül bele lehet nézni az emberek szemébe. Az embereknek ugyanis a becsületes játék igenis nagyon fontos.

Cs. Sz.: - Győzelmet. Igaz, a bukaresti három pontot bravúrnak tekintem. Szerintem nem visszahúzódva, de biztonságosan játszunk majd és meglesznek a lehetőségeink is. Úgy gondolom, a hazaiak lenéznek minket és a kezdősípszó után nekünk ugranak.

- Akkor már csak egy tippet várunk.

F. F.: - Bízom a döntetlen. Hajrá magyarok!

P. T.: - Szerintem 2:1-re nyerünk.

Cs. Sz.: - 2:1-es magyar győzelmet várok.

A magyar labdarúgó válogatott szombaton 18 órai kezdettel lép pályára Románia ellen Bukarestben. A 2016-os Eruópa-bajnokság seletezősorozatát a mieink vereséggel kezdték, hazai pályán kaptunk ki Észak-Írországtól 2:1-re. Pintér Attila tavaly decemberben kinevezett szövetségi-kapitány ebbe bele is bukott. A románok az első körben nyertek Görögországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!