Kultúra

2014.10.10. 10:44

Álom luxuskivitelben: amikor Hollywood házhoz jön

Ki ne gördülne be szívesen óriás limoval egy rendezvény helyszínére, hogy aztán hosszú estélyiben végigsétáljon a vörös szőnyegen, miközben szikrázó tűzijáték hasítja szét az eget? A statisztikák azt mutatják: bizony elég sokan! Hatodik éve töltik meg a Bartók Terem széksorait azok a koncertjárók, akiknek egy este nem elég!

Kovács Ágnes

Négy napon át ünnepli a filmzenét Szombathely közönsége. A közel négyszáz fős koncertteremben minden este pótszékezni kell, mert akkora az érdeklődés a mozis előadások iránt. A világban sok helyen tartanak olyan komolyzenei esteket, amelyeken kifejezetten filmzenék csendülnek fel. Budapest és más nagyvárosok után a Vas megyei közönség is bizonyította, hogy hálivúd fénye nem kophat meg.

 

Bevallom, szívesen ültem végig már a főpróbát is, mert kíváncsi voltam, vajon hogyan készül a Savaria Szimfonius Zenekar Pejtsik Péter vezetésével. Mindig tudtam, hogy a zenétől is nagyban függ egy mozi sikere, hiszen gyakran nyilatkoznak erről a filmesek és esztéták is. Ki vitatná, hogy Nino Rota, Ennio Morricone vagy John Williams nem zseniális zeneszerző? Ostobaság volna azt gondolni, hogy könnyebb a dolga a muzsikusoknak, ha az ő darabjaikat kell eljátszani, mint más komponisták szerzeményeinek előadásakor. Hol a karmester instrukcióit figyeltem tehát, máskor meg a szólistákat követtem, de – mit tagadjam – alig bírtam levenni a szememet a jól ismert filmekből összevágott jelenetekről. Míg Robert Redford gépe alatt flamingók szálltak, íjként feszült meg a szirtakizó Anthony Quinn teste és a hóesésben Renée Zellweger átölelte választottját, lepergett előttem a saját mozim is. Ez lehet talán a titok: hogy egy filmhez életünk egy darabkája is tartozik. Emlékszünk rá, hogy kivel, mikor láttuk az ominózus jelenetet és vagy százszor idézzük a jól ismert mondatot, amelyet Robert De Niro, Harrison Ford vagy Sir Roger Moore szövegéből loptunk. És ha már megidéztem a sármos csábítót, ne felejtkezzünk el arról sem, hogy szervezők is kitettek magukért, hiszen a szünetben James Bond Bár várta a vendégeket, akiknek - a szlogen szerint - Martinit is kínáltak, nem rázva, de keverve.

Az est fénypontja természetesen a sztárvendég, az X-Faktor győztes Danics Dóra fellépése volt. Az énekesnő gyakran megfordul Szombathelyen, hiszen édesapja néhány éve a városban él. Dóra azt is elmesélte a próba szünetében, hogy papája a verseny idején lánya képeivel plakátolta ki a várost, annyira bízott a gyerek sikerében, azt akarta minél többen szavazzanak rá. Magabiztos és határozott a színpadon, kifejezetten kedves és türelmes a rajongókkal. A főpróbán és este is dedikált, fényképezkedett, közben szívesen mesélt legújabb klipjének forgatási trükkjeiről. Megtudhattam azt is, hogyan vetette magát a mélybe a Jelenidő című szám készültekor. Bizony, nem volt semmi trükk: az énekesnő kaszkadőrrel készült és egy teraszról rugaszkodott el, hogy aztán puha dobozok halmára essen, teljes biztonsággal. Az It's Raining Man akkorát szólt a Bartók Teremben, hogy a közönség vastapssal ünnepelte az énekesnőt, pedig ez még csak az első megjelenése volt. A próbán pink fűzős tornacipőben, sportosan állt a színpadon, este csinos fényes méregzöld overálljában abszolút biztosan énekelt.

A szimfonikusokat - a popos-rockos műsorszámok okán - néhány könnyűzenész erősítette, akik örömmel tettek eleget a felkérésnek. A dob, a basszusgitár és más szólamok tökéletesen adták vissza a jól ismert slágerek hangulatát. Üdítő választás volt erre az estére felvillantani az egyik legnagyobb filmes zseni, Chaplin borotválási jelenetét az 1940-ben készült A diktátor című filmből, amelyben tűpontosan, ritmusra végzi a szertartást a kis bajszos borbély Brahms Ötödik Magyar Táncának zenéjére. Itt Horváth Ákos, a Weöres Sándor Színház művésze idézte meg a színészt, a mű pedig nem Chaplin rádiójából, de élőben csendült fel.

Az est házigazdái Czippán Anett és Pindroch Csaba a műsorszámok között kis anekdotákkal szórakoztatta a közönséget. Megtudhattuk, hogy ők ketten egyezséget kötöttek: ha Csaba bakizik, Anett beszédtechnikai gyakorlatra kényszeríti társát. Így esett, hogy a Kontroll sztárja nyelvtörőkkel is bizonyíthatta rátermettségét. Sztorizott forgatásokról és családi mozizásról, miközben persze a filmek történetét is részletesen ismertette.

Az esten fellépett Gáspár Eszter, szombathelyi énekesnő, akivel már találkozhatott a helyi közönség, hiszen a tavaszi Hollywood Classics Gyerekeknek előadásban nagy sikerrel énekelte Az oroszlánkirály egyik betétdalát, olyan előadók társaságában, mint Koós Réka, Auth Csilla és Miller Zoltán. Eszter erőteljes hangja betöltötte a teret, Alicia Keys New York - Empire State of Mind című nehéz dalával kezdett, később duettet énekelt Dórával is. Szombathelyiként különösen szorítottam neki, hogy legyőzve az izgalmát ki tudjon teljesedni a színpadon. Csak remélni tudom, hogy Eszter sokra viszi még, olyan jó hangja van!

A Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Mérei Tamás az énekesnővel kapcsolatban elmondta: néhány éve a helyi tehetségek bemutatását is célul tűzte ki a rendezvény, így esett idén Eszterre a választás. Az igazgató igazi sikertörténetnek tartja a filmzenés koncertsorozatot.

Minden évben számos izgalmas program várja a közönséget, ilyen volt az a játék is, amelyet a közösségi oldalon hirdettek meg. Néhány kérdésre kellett válaszolni a netezőknek, és a nyertesek limuzinnal érkezhettek a koncertre. Az előadás szünetében a szerencsés győztes Kulcsár Zsanett és Kulcsár Zsófi elmondta fantasztikus élmény itt lenni, hiszen nagy rajongói a zenekarnak. Ez az este azonban azért különleges, mert a fogadtatás és a figyelem nem mindennapi helyzetbe hozza a betérőket. Németh Mária és Kulcsár Sándorné hozzáfűzte: a csodás tűzijáték szinte hab a tortán, és szívesen beszélgetnek egy jót a bárban koktél mellett.

Sokszor leírtuk már, hogy a rendezvény kinőtte a Bartók Termet. A fogadóhelyiségben kicsit szorosan szürcsöltük Bond kedvencét. A csütörtöki premier után a hét végéig szól a filmzene Szombathelyen. Vasárnap este is felbődül a filmgyár oroszlánja és megszólalnak a fanfárok, hogy időutazást tehessünk egy olyan világban, ahol Marilyn Monroe szerint ezer dollár jár egy csókért, és csak ötven centet fizetnek a lelkünkért, de úgy tűnik ezt valahogy senki sem bánja!

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!