Szombathely

2014.10.11. 15:21

Világ Gyalogló Nap Szombathelyen

Szombathely - A Civil Kerekasztal 12 km-es gyaloglást szervezett szombaton Szombathelyen, a nemzetközi kezdeményezés helyi szervezését a kertbarátok segítették.

Budai Dávid

Tízedik alakalommal rendezte meg a Civil Kerekasztal a gyalogló napot. Kőszegfalviné Pajor Klára a civil szervezet elnöke elmondta, minden évben a Május 1 emlékmű mögötti térről indulnak a gyalogolni vágyok. A megmozdulás célja: népszerűsíteni a gyaloglást, hiszen a rendszeres séta alkalmas eszköz lehet az egészség megtartására.

 

Szinte minden résztvevő túrabottal vágott neki a mintegy 12 km-es túrának. A parkerdőben a Kertbarát Egyesület megvendégelte a gyaloglókat. A parkerdőben szellemi kihívás is várta a kilátogatókat, ahol általános és Szent Márton életével összefüggő kérdésekre kellett felelni. Kőszegfalviné P. Klára elárulta, a Világ Gyalogló Nap (World Walking Day) nemzetközi kezdeményezés. A világ minden táján októberben a sportolni vágyok útra kelnek, hogy a természetben gyaloglással töltsenek pár órát. Szombathelyen a Civil Kerekasztal regisztrálta magát az eseményre a Parkerdei Kertbarát Egyesülettel közösen. A gyaloglók között minden generáció feltűnt a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. A rendezők a Nordic Walking-ot is népszerűsítették, mint megtudtuk, a túrabot nagyban megkönnyíti a gyaloglást, és nagy segítséget nyújt az emelkedőknél is, az idősebbeknek pedig biztonságérzetet nyújt.

Az egyik résztvevő, Gerencsér Zsolt két fiával, a hét éves Mátéval és az öt éves Zalánnal érkezett a túrára. Mint elmondta, elhatározták, hogy csatlakoznak a gyaloglókhoz, hiszen gyermekeiket igyekeznek úgy nevelni, hogy számukra a túrázás és a természet szeretete természetes legyen. Mivel sok időt töltenek kirándulással és hegymászással, úgy vélte könnyedén fogják mindhárman teljesíteni a távot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!