Hírek

2014.10.11. 16:44

Gesztenyés kalandok Cákon - A gyerekek élvezték a legjobban az ökoturisztikai napot

Cák - Szombat délután a csodálatos napsütésben megrendezett első Cáki Gesztenyés Kalandok a vártnál több látogatót vonzottak a kis kőszeghegyaljai faluba.

Némethy Mária

Ízek kóstolgatása, túrázás, kézműveskedés, hagyomány-őrző csoportok műsora, jó beszélgetések. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a helyi termékek vásárát rendezte meg, de egyúttal ízelítőt is adott jelenleg folyó ingyenes képzéseiből. Például a kosárfonás sok érdeklődőt vonzott.

Mindez belefért a szombat délután Cákon megrendezett ökoturisztikai nyílt napba, ahol a szaladgáló és önfeledten játszó gyerekekből igazán sok volt a híres műemléki pincesor körüli domboldalon.

800-an vettek részt a cáki gesztenyenapon. Fotó: Némethy Mária

A kőszegi székhelyű Írottkő Natúrparkért Egyesület sikeres pályázatának és a cáki önkormányzatnak köszönhetően kiváló szórakozási lehetőségeket tudtak kipróbálni a gyerekek a ragyogó napsütésben. Volt, aki mézeskalácsot festett, más gyöngyöt fűzött, vagy éppen a kosaras körhintában kerengett.

– A régi hagyományok továbbéléséről és átörökítéséről szól ez a nap, aminek nagyon örülünk – jegyezte meg Paukovics Józsefné, Cák polgármestere, aki beállt egy testvérpár mellé, és kuglizott velük. Ragadós volt a játékszenvedély, a játszás öröme ezen a délutánon. Jó volt nézni, amikor gyöngyfűzésnél apuka segített kislányának, anyuka kóstolgatott együtt lukácsházi finom lekvárt a kisfiával. Családok ettek együtt langallót, sült gesztenyét, ültek fel egy szekérre lovaskocsikázni, mert mindez ingyen volt ezen a napon. Finom illatok úsztak a levegőben, és zajlott az élet a hófehér, megújult öreg műemléki pincék körül, amelyekbe be lehetett menni, meg lehetett tekinteni, milyen volt hajdan egy fából készült szőlőprés, mekkora hordókba gyűjtötték a hegy levét a szőlősgazdák, és hogyan pihentek a nehéz munka közben vagy után az ódon pincékben.

Ezek a pincék Cák fő nevezetességei, és több mint egy esztendeje a helyi önkormányzat gondozza azokat. Műemléki felmérésük már 1962-ben megtörtént, majd tizenkét év múlva helyreállításukat a Vasi Múzeumfalu dolgozói végezték el Bárdosi János néprajzos vezetésével, 1974-75-ben. Paukovics Józsefné elmondta, hogy legújabb felújításukat még a pincesor előző gazdája, a Savaria Múzeum kezdte el. A zsúptetőket tették rendbe, arra nyertek pályázaton pénzt, de már ők, a cákiak (köztük Paukovics Józsefné is) saját kezével gyúrt sárral tapasztották be a házak falát, meszelték ragyogó fehérre mindegyiket. Az önkormányzatnak sok terve van arra, hogyan lehetne a látogatók számára még vonzóbbá tenni a pincesort, de már most is sikerként könyvelik el, hogy amióta a cákiak kezelésébe kerültek, több iskolás csoport jár ide, nézik meg, ismerkednek múltunk e darabjaival.

Bodorkós Józsefné gyöngyfűzést tanított Buday Hangának és Stipkovics Medárdnak. Fotó: Némethy Mária

Hagyományaink megőrzéséről szólt a szombati ökoturisztikai nyílt nap. Sokan megcsodálták a Gencsapátiból érkezett Bodorkós József népi iparművész fafaragásait, mellette Bodorkós Józsefné gyöngyfűzést tanított a kislányoknak, mások meghallgattak egy előadást Kőszeghegyaljáról, a gesztenye hazájáról, megint mások két kirándulás közül választva indultak egy-egy honismereti túrára Cák vagy a környék felfedezésére. Több háziasszony gesztenyés sütiket hozott, ugyanis versenyt is szerveztek ezekből a finomságokból.

Paukovics Józsefné kuglizott Stipkovics Medárddal és Katával. Fotó: Némethy Mária

Rendezvényekből, fellépésekből sem volt hiány. Miután Paukovics Józsefné polgármester és Bakos György, a natúrparki egyesület elnöke megnyitotta az első gesztenyés kalandot, a cáki Aprócák kezdtek el énekelni, táncolni, őket a kőszegi Hajnalcsillag néptáncosai követték, majd a Bozsoki Dalárda, a Kőszegszerdahelyi Irodalmi Színpad lépett fel. 6 órakor meglepetésként megérkezett az Írottkő Natúrpark idei borkirálynője, a cáki Horváth Tamara, akit a polgármester mutatott be örömmel, végül a kőszegi BE-JÓ táncosai lejtettek egy tűztáncot.

Hogyan sikerült az első cáki gesztenyekaland?

– Nagyon jó a visszhangja! Nincs az a zsúfoltság, mint a velemi gesztenyenapokon, a családok kifejezetten jól érezték itt magukat, és mi árusok is, mert nagyon érdeklődőek voltak a gyerekek – összegezte véleményét Vértes Ildikó, aki mézeskalács-foglalkozást tartott Cákon.

A rendezők szerint úgy 800 körül volt a szombati rendezvény látogatóinak a száma. Siker ez, ennyire nem számítottak. Lesz gesztenyekaland jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!