Sárvár

2014.10.12. 06:35

Átörökítő nap Vámoscsaládon

Vámoscsalád - Az átörökítő napon a hagyományos ételeket, recepteket ismerhették meg a fiatalok.

Simon Erzsébet

– A keresztény egyházakban a szeptember-október fordulóján tartják a Teremtés hetét, amely közel esik a természeti értékeket a Naphimnusz című költeményében megéneklő Assziszi Szent Ferenc ünnepéhez – hallottuk Aigner Géza atyától. – Ekkor ráirányul a jövőjéért felelős ember figyelme, hogy a teremtett világ Isten ajándéka, odafigyeléssel tartozunk iránta, a Föld nem a miénk, hanem unokáinktól kaptuk kölcsönbe, és nekik kell visszaadnunk.

A répcelaki plébánia a hét nyitányaként az „Együtt a családokért" pályázati program keretében tartott „átörökítő napot" a vámoscsaládi művelődési házban. Az elnevezés arra utal, hogy a nagyszülők szeretnék átadni, átörökíteni az unokáknak a termőföld szeretetét, a háztáji gazdaságban termelt élelmiszerek értékes voltát, az egészséges ételek receptjeit, a hagyományos, vegyszer nélküli tartósítás módjait, az élet fenntartásának családi közösségben történő személyiségépítő voltát. A gyerekek a műsorukban a betakarítás örömét mutatták be. A falusi gazdasággal rendelkezők kiállították szebbnél szebb terményeiket, befőttjeiket, házias ételeiket, specialitásaikat. Elmondták a készítési módjukat, kóstolóra kínálták az ételeiket. Külön színfolt volt a dunsztoló automata bemutatása, kipróbálása.

A templomban október első vasárnapján tartották meg a terménybetakarítási hálaadást, köszönetet mondva a föld élelmi kincseiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!