Vasvár

2014.10.13. 15:10

Kultúrház a központ

Rábahídvég - Felavatták az immár kívülről is felújított művelődési házat, amelynek belső felújítása korábban zajlott. A most szépen kifestett épület különlegessége, hogy már az építtetője, gróf Bertha György is népi kultúrháznak szánta 1929-ben.

Merklin Tímea

Zsúfolásig megtelt a díszterem az avató ünnepségen, ez is azt mutatja, hogy megérte a nagy befektetés, az emberek szeretnek ide jönni. Borsits Zoltán polgármester a gróf életén kívül azt is elmesélte, hogy a kultúrházon kívül két pedagóguslakást is építtetett (szintén 1929-ben) azzal a céllal, hogy mindig legyen a településen tanító. A közel 100 négyzetméteres lakás komoly motiváció volt a letelepedésre és a maradásra.

A karzat helyén mozigépház volt, a vizes blokk épületen kívül helyezkedett el, a 70-es években költözött be, de különben az épület elrendezése pontosan ilyen volt, mint most. Az eredeti ajtókat megőrizték, csak leégették lefestették, az ablakokat kellett kicserélni. Egy IKSZT-pályázaton nyertek hozzá forrást. 47 milliót költöttek a belső felújításra, az önkormányzatnak köszönhetően újult meg a tető, a mosdók, az északi homlokzat szigetelése, felújítása. Rendezték az épület előtti teret. Mindehhez nagyon sok falubeli segített társadalmi munkában, akiknek az ünnepen megköszönte ezt a polgármester, és azt kívánta, hogy használják ki a kultúrház adta lehetőségeket.

A helyi óvodások műsora nagy sikert aratott az avató ünnepen
Fotó: Merklin Tímea

Az avatóbeszédet dr. Wessely István mondta, a HP közép-európai szolgáltatási igazgatója, a polgármester régi barátja, hangsúlyozva, hogy ő azon az állásponton volt, amikor a belső felújítás kész lett, hogy a külsejét se hagyják annyiban. A polgármester azt mondta erre, jó, akkor több iparűzési adót kellene fizetni... Sokáig elbeszéltek egymás mellett, mígnem sikerült kívülről is felújítani az épületet.

- Rábahídvég eddig olyan falu volt, amin csak átutaztak, most lett faluközpont, ahol érdemes megállni - mondta dr. Wessely István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!