Hírek

2014.10.14. 09:18

Krumplit osztott a karitász az árvízkárosultaknak

Megyei körkép - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a napokban krumplit osztott az árvízkárosultaknak, akik hamarosan szabolcsi almát is kapnak.

Némethy Mária

A Mura, a Rába, a Kerka és a Csörnöc áradása elöntötte a pincéket is, ezzel sok embernek odalett a kiskertből  betakarított terménye. Több helyen három napon át is állt a pincében a víz, amely szennyezett volt, hiszen szemetet, trágyát is magával hozott. Ezért mindenhonnan ki kellett dobni a terményeket.

A karitász önkéntesei rakják a burgonyát. Elöl Horváth István, jobbján Böröcz László, hátul Szalai István. Fotó: Egyházmegyei karitász

- Sok szegény család  így is bajba került - mondja Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója. - Éppen azon töprengtünk, hogyan lehetne nekik segíteni, amikor felhívott telefonon a Váci Egyházmegye karitászos igazgatónője, és azt kérdezte: nem kell-e krumpli nekünk? Ugyanis azon a részen nagyon sok termett, nem akarják felvásárolni, a gazdák csak beszántanák trágyának a földbe. Azonnal megegyeztünk, hiszen a krumpli alapélelmiszer, sok minden készülhet belőle. Ők is kaptak érte pénzt, mi meg olcsón jutottunk jó minőségű  élelmiszerhez.

20 tonnát hoztak el belőle úgy, hogy két vállalkozó, Kálmán Tamás és Szele László ingyen felajánlotta az elszállítást. A karitászosok faluról falura járva osztották ki a 30 kilós krumpliszsákokat. Volt család, amelyik két-három zsákot is kapott, és nagyon örült neki. Jutott belőle szombathelyi rászoruló családoknak is.

Hétfőn a karitász igazgatói Budapesten tartottak értekezletet, ahol kiderült, Szabolcsban az orosz embargó miatt sok alma maradt a termelők nyakán. - Hamarosan indul az almaakciónk, 22 tonnát hozunk el, annak is örülhetnek majd az árvízkárosultak - újságolta Tuczainé Régvári Marietta, akitől azt is hallottuk: a Katolikus Karitásztól 200 kanna mész alapú festéket kaptak a házak fertőtlenítésére, azt is hamarosan kiosztják. Emlékeztetőül: az árvízkárosultak szinte azonnal kaptak a karitásztól élelmiszert, tisztítószert, bútort, ruhákat, voltak akik segélyként pénzt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!