Kultúra

2014.10.14. 16:55

A vasi pasztellfestők élvonalába tartozik

Répcelak - Nagyabonyi Vargha Károly egy teljes életművet hagyott hátra, amely bár nem túl nagy terjedelmű, ám kvalitásos művekben annál gazdagabb. Nagy nyeresége a Vas megyei művészettörténetnek. Festményeiből a Répce Galérián nyílt tárlat.

Simon Erzsébet

Egy szinte teljesen elfeledett művész képeinek kiállítása nyílt meg a Nyitott Tér Kulturális Egyesület Répce Galériáján. Nagyabonyi Vargha Károlyról van szó, akit a fia, ifj. Vargha Károly nagyon dicséretes munkával igyekszik a feledés homályából újra felszínre hozni. Az 1904-ben Zólyomban született festőt és munkáit méltató Torjay Valter művészettörténész szerint Nagyabonyi Vargha Károly a szocializmus áldozatának is tekinthető, mivel hogy nem volt hajlandó a szocialista-realista stílust követni, ezért aztán gyakorlatilag háttérbe szorították. Csak a munkája mellett és nyugdíjasként festett a haláláig, 1974-ig.

Torjay Valter szerint nem tudható, hogy Nagyabonyi Vargha Károly hol tanulta a művészetet. Bizonyosan nem járt az akadémiára, hiszen erről lennének adatok; de még a saját fia sem tudja, nyilván önhibájában kívül, hogy az édesapja hol tanulta meg a rajznak és a festésnek azt a biztonságát, amivel már egészen korán rendelkezett. Nagyabonyi Vargha Károly 1941-ben került Szombathelyre, ahol üzletvezetői állást kapott. Akkoriban még még viszonylag nyugodtan be tudott csatlakozni a helyi művészeti életbe, majd amikor a háború és a frontvonal ideért, rendkívüli bátorságról és művészetszeretetről tett tanúságot: míg Szombathelyt bombázták 1945 elején, ő a határban vízfestményeket készített. Gyakorlatilag a saját életét kockáztatta. Torjay szerint ez olyan fajta festői magatartás, ami párját ritkítja.

Nagyabonyi Vargha Károlynak később része volt a zsennyei művésztelep kialakításában is: egy közös horgászélményt követően Farkas János szobrásszal, Radnóti Kovács Árpád, Burány Nándor, Alföldi János festőkkel lehelt művészéletet a romos kastély falai közé. Aztán Nagyabonyi Vargha Károly becsatlakozott az 1940-es évek végén megalakult Derkovits szabadiskolába, majd művészeti körbe, és ott tartósan Radnóti Kovács Árpád mellett dolgozott, aki egyértelműen hatással volt életművének második felére. Művészeti témavilága a korabeli realisztikus, posztimpresszionista festészetnek megfelelően elsősorban csendéletekben, virágképekben, szép portrékban és tájképekben testesül meg. Pasztellképei, amelyeknek finomsága és kiválósága a Vas megyei pasztellfestők élvonalába emeli őt. a legvonzóbb alkotásai közé tartoznak, szögezte le Torjay Valter. Nagyon szépek a Rába-kanyarulatok, amelyeknek jó része valószínűleg zsennyei ihletettségű. Önarcképei és más figurális képei biztos rajztudásról, emberlátásról árulkodnak. Különleges az almát hámozó édesanyjáról készült négyzet alakú, ezért meglehetősen nehéz formátumú olajfestménye, melynek lángolóan élénk a színezése, mégis finom és összehangolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!