Szombathely

2014.10.15. 16:38

Új készülékek adományból

Szombathely – Egy laparoszkópos toronnyal és egy új, csúcstechnológiás, színes monitorral felszerelt ultrahangos készülékkel bővült a Markusovszky kórház eszközállománya.

Némethy Mária

A laparoszkópia diagnosztizálásra és műtéti beavatkozásra is használatos az orvoslásban. Az orvos néhány milliméter hosszúságú nyíláson keresztül megnézheti például azt, mi a „helyzet” a hasban. Ehhez nem kell hosszú vágást ejteni a hasfalon, a készülékkel mégis látja a hasüreg szerveit. Ha a hasfalon egy kicsit nagyobb metszést ejt, akkor ezeken keresztül olyan fogókat, eszközöket vezethet be a hasüregbe, amelyekkel már bonyolult operációt is elvégezhet.

Egy operációkhoz használt laparoszkópos toronnyal gazdagodott a Markusovszky Lajos Egyetemi Oktatókórház sebészete.

– Ezt endoszkópos műtétekhez használjuk, s azért nagyon jó hogy van, dolgozhatunk vele, mert egyre több ilyen műtétet végzünk – mondja dr. Márkus Béla főorvos, aki egy sérvműtét elvégzése közben meg is mutatta, hogyan dolgozik vele. Epehólyag eltávolításoknál gyakran, de egyre nagyobb arányban használják vakbél, lágyéksérv, mellékvese műtéteknél is ezt a tornyot.



– Most van folyamatban a vastagbél műtétek válogatott eseteinél is az endoszkópos sebészeti műtéti megoldások bevezetése. Ahhoz, hogy ezt a műtéti eljárást fejlesszük, rendkívüli segítséget nyújt ez a torony.

A főorvos elmondta, hogy a kórház egy alapítvány révén ajándékba kapta a mintegy 10 millió forintba került laparoszkópos tornyot.

Dr. Engert Zoltán, az urológia osztályvezető főorvosa egy színes Doppler ultrahangos készülőknek örül. Ez a dán készülék alkalmas az összes ultrahangos vizsgálatra, akár a végbélen keresztül is.

– Négy ultrahangos készülék van az osztályunkon, de ez a Flex Focus 1202-es csúcstechnológiát képvisel a színes monitorja miatt. Nemrégiben német kongresszuson jártam, ott is ezt említették a legmodernebbként. A szervek érellátását tökéletesen mutatja, s több százezer beteg adatait képes tárolni.

A 16 millió forintba került készülékhez a Markusovszky Alapítványon keresztül jutott a kórház. A főorvos szeretné, ha még ugyanennyi pénzből bővítéseket lehetne hozzá vásárolni. Az már biztos, hogy képfeldolgozó egység lesz hozzá. Dr. Engert Zoltán elmagyarázta: ez azért lesz jó, mert még jobban követni lehet majd egy-egy betegség alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!