Állatvilág

2014.10.15. 18:15

Kullancsveszély Szombathelyen

Vas megyében különösen sok a kullancs, a kutyusokat - hiába írunk októbert - nem árt naponta átvizsgálni. Az időben felismert tünetek az állat életét is megmenthetik.

Lisztmayer Zsófia

A hideget és a kánikulát nem viselik jól a paraziták, de a megváltozott időjárás miatt már nem lehet hazánkban kullancsmentes időszakról beszélni. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa elmondta, hogy decemberben és januárban is vittek be hozzájuk kullancsos betegeket, ugyanis az időjárás igencsak kedvezett a vérszívóknak. Hozzátette: hosszú ideig leginkább csak a Dunántúlon fordultak elő kullancsok, az utóbbi 5-6 évben azonban az alföldi kollégák is jelzik a megbetegedéseket.

Polgár Zoltán asszisztens, Borsos György kutyatulajdonos, Varjú Gábor állatorvos. Jobb félni, mint megijedni: érdemes a tünetek észlelése után szakembert is felkeresni

Az állatkórházban naponta átlagosan öt kullancscsípéses esetet kezelnek. A doktorok igyekeznek minden gazdi figyelmét felhívni a megelőzésre. Többféle szerrel is lehet ugyanis védekezni a kullancsok ellen: vannak cseppentők, nyakörvek, újabban pedig már tablettákat is lehet kapni. A korábban használt kullancs elleni injekciókat már nem lehet kapni, mivel az egyik oltás nem védett megfelelően, a másiknak pedig sok volt a mellékhatása. A cseppentőkben, illetve a nyakörvekben teljesen új hatóanyagok is vannak. Minden gazdának kutyakötelessége ismerni a babesiosis nevű betegséget, Vas megyében ugyanis ez a leggyakoribb betegség. Általában 2-3 napos lappangási idő után először levertség, étvágytalanság, magas láz és nehezített légzés tünetei jelentkeznek a kutyusnál, valamint a vizelet sötétbarnás színű lesz. Ha észrevesszük ezeket a tüneteteket, célszerű minél előbb orvoshoz vinni az állatot, ellenkező esetben ugyanis veseelégtelenség és sárgaság is kialakulhat. Ebben az esetben infúziót kapnak az állatok, de sokszor még így sem menthetőek meg.

A három legveszélyesebb kullancs fajtából kettő Szombathelyen is megtalálható az egyetemen elvégzett kutatások szerint

Varjú Gábor hozzátette, hogy a kullancsokat a gazdik is nyugodtan kiszedhetik az állatból, arra kell csupán figyelni, hogy a tengelye körül forgassák a parazitát. Kullancskiszedő csipeszt már nagyon sok helyen lehet kapni, ezzel könnyen eltávolítható a kullancs. Az sem baj, ha véletlenül bent marad a feje, ilyenkor egy kicsi helyi gyulladás léphet fel a sebnél. Kenőcsöt viszont semmiképpen sem szabad használni. A krémektől ugyanis fulladozni kezd a kullancs, és a testváladékát beleöklendezi az állatba, ami különösen veszélyes lehet, hiszen könnyen elfertőződhet.

Borsos György négy évvel ezelőtt fogadta örökbe egy menhelyről Oszkárt, azóta mindössze egyszer talált a kutyában kullancsot.

- A vérszívó akkor került az állatra, amikor lakott területen kívül sétáltunk. Szerencsére városon belül még egyszer sem csípte meg kullancs, de figyelek is arra, hogy ne vigyem nagyon bozótos helyekre. Van otthon kullancscsipeszem, így eltávolítottam a kutyából, utána pedig még napokig figyeltem, hogy látok-e esetleg olyan tünetet, amely fertőzésre utalna.

Címkék#kullancs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!