Kultúra

2014.10.15. 18:55

Traumák közti korszak kultúrája

Szombathely - Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920 -1944 címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeum megújult emeleti termeiben.

Némethy Mária

Az országos vándorkiállítást múzeumok, levéltárak és könyvtárak anyagából válogatták, kevéssé ismert műtárgyak segítségével fest új és egyedi képet a két világháború közötti negyedszázad kultúrájáról. A tárlat eddig hét helyen járt az országban, mindenhol hozzátették az utaztatott maghoz a helyi kincseket. Szombathelyen az a kuriózum, hogy a híres 1934-es műtörténeti kiállításon bemutatott, páratlan Vas megyei műkincsvagyon ma még fellelhető darabjait is összegyűjtötték. A főúri kastélyok, arisztokraták ritkán látható kincseit is bemutató tárlat október végéig látogatható.

Csapláros Andreától, a Savaria Múzeum igazgatójától megtudtuk: több mint 20 millió forintot költöttek arra, hogy az emeleti két terem megújult, korábban a velemi és a római Savariát bemutató terem volt itt. Időszaki kiállítás addig kap helyet benne, amíg az állandó kiállítás építését nem tudják folytatni.

Kelbert Krisztina a helyi tárlat, Basics Beatrix az országos vándorkiállítás kurátora a Savaria Múzeumban (Fotó: Unger Tamás)

Az országos vándorkiállítást a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szervezte az NKA támogatásával. A szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Vándor László a két világháború közti időszak izgalmas, egyúttal ellentmondásos voltáról beszélt, arról hogy a Horthy-korszakot pozitív és negatív fényben is láthatjuk, sok a feladat, hogy hiteles képet kapjunk mindennapjairól, tudományos és kulturális életéről. Ez a kiállítás ebben segít. Az egyes installációkban, így Szombathelyen is interaktív eszközök, hang- és képanyag gazdagítja a műtárgyak világát.

Harangozó Bertalan, a Vas megyei kormányhivatal vezetője úgy fogalmazott: késhegyig menő viták vannak a Horthy-korszak megítélésével kapcsolatban, az előző rendszerben múltunk egyik legsötétebb időszakának állították be, a rendszerváltás óta pedig sokan átestek a ló másik oldalára. A középút volna a helyes: példa nem lehet ez a korszak, de voltak értékei. Érdeme, hogy a megcsonkított, tönkretett Magyarországot sikerült talpraállítani anyagilag és szellemileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!