Szombathely

2014.10.20. 08:45

Bolyaisok a Felvidéken

Szombathely - Egy évtizede tart a Bolyai gimnázium és az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola közötti testvérkapcsolat, amelynek jegyében október 22-én ismét érkeznek az alsóbodoki gyerekek Szombathelyre, hogy közösen emlékezzenek meg az 1956-os forradalomról.

Merklin Tímea

Nemrégiben a bolyaisok töltöttek együtt három napot Felvidéken testvériskolájuk diákjaival és pedagógusaival. Pozsonyban, helyi vezetéssel ismerkedtek az egykori magyar főváros történelmi emlékeivel: a felújított várral, a tornyán a hárommázsás koronamásolatot "viselő" Szent Márton-dómmal, a Mihály-kapuval, az Academia Istropolitanával és a Grassalkovich-kastéllyal. Örömmel tapasztalták, hogy az egykori reformkori országgyűlés épületén már magyar nyelvű emléktábla is tájékoztat az épület hajdani funkciójáról. A diákok anekdotákkal emlékeztek meg a reformkori magyar politikus nagyságokról. Ellátogattak a Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnáziumba is, ahol bemutatták nekik a 12 évfolyamos gyakorló intézményt, a felvidéki magyar oktatás egyik büszkeségét. A nap végén Magyarország nyugati kapujánál, a Morva és a Duna összefolyásánál fekvő Dévény várába kapaszkodtak fel diákok.

A bolyais és alsóbodoki diákok a vöröskői várkastély udvarán (Fotó: Bolyai iskola)

Felfedezték a Kis-Kárpátok egyik gyöngyszemét, a vöröskői várkastélyt, a Pálffyak birtokát, megnézték Modor és Bazin városközpontjait, felkeresték Nagyszombatot, Szombathely testvértelepülését. Pázmány Péter esztergomi érsekhez és Esterházy Miklóshoz kapcsolódó emlékekkel ismerkedtek, bejuthattak az érseki hivatalba is. Felidézték az „évszázad temetését”: az 1652. évi vezekényi csatában hősi halált halt négy Esterházy nagyszombati búcsúztatását. Aranyosmaróton egy 1848-as honvédtiszt sírját gondozták. A testvériskola székhelyén, Alsóbodokon végigjárták az Esterházy János életáldozatát bemutató kálváriát, melyet az iskolaalapító-fenntartó, Paulisz Boldizsár épített meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!