Hétvége

2014.10.21. 16:30

Az MSZMP bukása ellopta a show-t az ellenzéktől

Történelmi napok előzték meg az 1989-es október 23-át. Az ünnep előtt hívták össze az MSZMP kongresszusát, győztek a reformisták. Pár nap múlva megszűnt a megyei pártbizottság.

Kozma Gábor

Huszonöt évvel ezelőtt először ünnepelhette szabadon az 1956-os forradalmat Szombathely. Úgy tűnt, az emlékezetes március 15-ei demonstrációt is felül múlja majd az emlékezés, ám október 23 előtt drámai fordulatot vettek az események. Mondhatni, ellopta a show-t az állampárt váratlan és szinte azonnali megsemmisülése.

Ekkor még bizakodtak a szombathelyi, Berzsenyi téri pártszékházban a küldöttek: jobbra Takács László az MSZMP megyei első titkára, mellette dr. Bors Zoltán megyei tanácselnök. Fotó: Koczmarszki Zoltán

Persze, jelek már korábban is voltak az MSZMP gyengülésére, de ilyen gyors és látványos összeomlásra senki sem számított. E napokban a TSZKER igazgatója, dr. Hende Tamás a sikeres vasi-burgenlandi együttműködésről beszélt a sajtónak, miközben pártkongresszusra készültek a küldöttek. Közte dr. Máthé Endre, Mácsek József, Tököli Attila, Mandik Béla, Bolfán László, Németh István. A Vas Népe interjút közölt a pártbizottság első titkárával, Takács Lászlóval, aki mintha megérezte volna az elkövetkezendőket, a gyökeres változás lehetőségét sem vetette el. Nem sokkal a forradalmi emlékezések előtt, amire nagyon készült a helyi ellenzék, elkezdődött a pártkongresszus. Már az első nap támadtak a reformerek, közte Kovács László, Gubcsi Lajos és Berend T. Iván, majd a második nap robbant is a bomba: vége az MSZMP-nek, megalakítják a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), Nyers Rezsővel az élén.

A váratlan fordulat sokkolta a közvéleményt és azonnal felmerült: mi lesz a megyei pártbizottságokkal, és a Vas Népével, mint pártlappal? Erre is válasz érkezett, történelmi: október 20-án dr. Sikos László megyei titkár elnökletével az MSZMP Vas megyei Bizottsága kimondta megszűnését, a megyei lap élére pedig igazgató-főszerkesztőt nevezett ki.

Teljesen új helyzet állt elő ezekben a napokban. Nem csak a csalódott kommunisták, de ellenfeleik sem sokat aludtak. Hajnalba nyúló üléseken ekkor vitatta meg az Éhen Gyula Kör, az MDF, az SZDSZ és a Fidesz a követendő stratégiát. Felfokozott hangulatban került sor a korábban egyeztetett szövegű 56-os szombathelyi emléktábla felavatására is. A szabad ünneplést eleve lerövidítette ama tény, miszerint egyik napról a másikra irányítás nélkül maradt az ország. Jellemző, hogy a Vas Népe ünnepi számában csupán egy fotó összeállítás, Práter utca, és egy emlékező cikk idézte meg az eseményeket. Holott éppen 1956 győzelme volt ez a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!